Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Amnesty International: Kina ugoržava duh olimpizma


Peking

Međunarodna nevladina organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesty International optužila je Kinu da nije unaprijedila stanje u ovoj oblasti. Naprotiv, pripreme za Olimpijske igre koje u Pekingu počinju za deset dana, kineske vlasti su iskoristile za pritvaranje i druge oblike izolacije političkih protivnika, kao i za represiju i uznemiravanje građana koji ne podržavaju "uljepšanu stvarnost" koja se namjerava prikazati gostima Olimpijade.

U upravo objavljenom izvještaju o stanju ljudskih prava u Kini, Amnesty International podsjeća na obećanje koje je vlada u Pekingu dala prije sedam godina kada joj je povjereno domaćinstvo Ljetnih olimpijskih igara, i kada se obvezala unaprijediti ovu oblast.
Nekoliko dana pred početak Olimpijade, Amnesty International navodi kako ne samo da su kineske vlasti prekršile to obećanje, nego su svojim ponašanjem izdale temeljne vrijednosti olimpizma.
Neovlaštena pritvaranja i maltretiranja aktivista za ljudska prava, novinara, pravnika i običnih građana čije mišljenje i djelovanje vlasti u Pekingu vide kao prijetnju nametnutoj harmoniji, postali su proteklih godina i mjeseci rutinska praksa, tvrdi se u izvještaju.
Navodi se također da je pojačana cenzura domaćih ali i stranih medija koji izvještavaju iz Kine, kao i kontrola pristupa internetu i dostupnosti sadržaja koji su na njemu postavljeni. Tokom 2007. godine strani dopisnici prijavili su 180 slučajeva u kojima im je bilo zabranjeno izvještavati o takozvanim osjetljivim pitanjima. Samo u prvoj polovini ove godine, prijavljeno je 260 takvih slučajeva.
Predstavnik Amnesty Internationala Mark Allison na upravo okončanoj konferenciji za novinare u Hong Kongu je izjavio:
"Pozvali smo kinesku vladu da dopusti punu slobodu izvještavanja, domaćim i inozemnim medijima, o temama koje izazivaju legitimnu zabrinutost. Pozivamo također Kinu da poduzme korake ka ukidanju smrtne kazne, koja je odlukom Vrhovnog suda lani ponovo uvedena. Pogubljenja se sada obavljaju tajno i mi tražimo od vlasti da objave statističke podatke o egzekucijama, ali i da smanje broj kaznenih djela za čije je počinitelje predviđena smrtna kazna", rekao je Allison.
On je također upozorio da kršenjem ljudskih prava svojih građana Kina dovodi u pitanje održanje duha olimpizma i pozvao je strane lidere koji će prisustvovati Igrama da prenesu to upozorenje kineskim domaćinima.
Kinesko ministarstvo vanjskih poslova odbacilo je kritike Amnesty Internationala, ocijenivši da se bilo tko tko zna nešto o Kini ne može suglasiti s iznesenim tvrdnjama.
XS
SM
MD
LG