Dostupni linkovi

Predizborna eksploatacija hapšenja Karadžića


Dok se za vraćanje dokumenata porodici Karadžić kod visokog predstavnika Miroslava Lajčaka lično založio predsjednik Vlade RS-a Milorad Dodik, uhapšenog Radovana Karadžića posjetio je predsjednik SDS-a Mladen Bosić.

Istovremeno u Federaciji BiH sve su glasniji i otvoreniji zahtjevi da nakon hapšenja Radovana Karadžića treba početi sa gašenjem RS-a. I jednima i drugima sve je kao naručeno stiglo za predizbornu kampanju.

U Bosni i Hercegovini se, nažalost, hapšenja, žrtve ili komemoracije uspješno koriste kao politička manipulacija. Bliže se oktobarski izbori, a hapšenje Radovana Karadžića otvorilo je nove prostore za manipulaciju masama. Političari prije svega, ali i lažni naučnici i intelektualci igraju se sa zločinima i žrtvama i proizvode nepodnošljivu situaciju u Bosni i Hercegovini, navodi direktor Istraživačko-dokumentacionog centra Mirsad Tokača:

„Nije ni ovo zadnje događanje oko Karadžića proteklo bez takve vrste spojenih posuda, prije svega na relaciji Dodik - Silajdžić, kojima zapravo njih dvojica vrlo vješto koriste jedan tehnički događaj hapšenja Karadžića i njegovog izručivanja u Hag da bi se na jednom poticalo, a na drugoj strani negiralo zločine, odnosno poticali sukobi kroz ono postavljanje pitanja egzistencije RS-a, dovođenje u pitanje njenog opstanka itd. To su već sve oprobani recepti koji su, nažalost, do sada davali rezultate, a zapravo su služili tim političarima da se održe na vlasti.“

Ljudi u Bosni i Hercegovini toliko su izmanipulisani da se čini da postaju indiferentni na sve što se događa oko njih, smatra novinarka i publicistkinja iz Banje Luke Tanja Stupar - Trifunović:

„Mislim da se sve to u vezi sa Karadžićem i njegovim hapšenjem prenaglašava. Karadžić će za ono što je uradio odgovarati u Hagu. Tamo treba da se raspliće cijela ta priča, u koju se pomalo neodgovorno i ostrašćeno upliću bh. političari raspirujući one strasti koje su nas i dovele do rata i do ovog nezavidnog položaja u kojem se svi skupa nalazimo.“

Postojeće nacionalne i nacionalističke elite u BiH pred svake izbore pronađu određene teme koje mogu zatalasati mase i ponovo izazvati nacionalne frustracije. Izvjesno je da će se u ovoj predizbornoj kampanji čin hapšenja Radovana Karadžića eksploatisati na svim mogućim stranama, kaže profesor Slavo Kukić:

„Ja osobno mislim da je to naprosto poražavajuće za stabiliziranje bh. društva, da Radovana Karadžića treba ostaviti Haškom tribunalu i da je za bh. društvo puno pametnije da političke elite u predizbornoj kampanji ponude programe kako riješiti masu drugih problema u BiH, ponude programe koji vode boljem životu. Nažalost, to neće biti. U sljedeća dva, tri mjeseca će se i Radovanom Karadžićem talasati, ali i mogim drugim stvarima, također iz tog arsenala. I to naprosto nije dobro za jedan proces ozdravljivanja, za pokretanje katarze bh. društva.“

Američki ambasador u Sarajevu Čarl Ingliš ponovio je da su BiH potrebni pravda i pomirenje, te pozvao domaće političare da priznaju da su se zločini dogodili i da prestanu sa sve učestalijom praksom manipulisanja pitanjem ratnih zločina radi političke dobiti.

I iz Ureda visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini više puta je upozoravano da se hapšenje Radovana Karadžića ne može i ne treba koristiti u predizborne svrhe i podizanje tenzija. Glasnogovornik OHR-a Mario Brkić:

„Ono što vidimo je stara praksa, stari kliše. Svi u RS-u su sada Karadžići i svak nastoji da pokaže ko je veći patriota. S druge strane, u Federaciji se pokreću priče oko Dejtona u smislu statusa RS-a. Jednostavno, bh. političari koriste hapšenje Karadžića kako bi dobili glasove na predstojećim lokalnim izborima u oktobru.“

Direktor Istraživačko-dokumentacionog centra Mirsad Tokača se nada da će građani konačno shvatiti o čemu se radi i da nije riječ o borbi bh. političara da se dođe do pravde:

„I da to nema nikakve veze ni sa pijetetom spram žrtava, ni bitkom tih političara za vladavinu zakona, nego je jednostavno jedan brutalni pokušaj da se po svaku cijenu zadrže na vlasti. Svima nama koji iskreno želimo da se zločinci procesuiraju je drago da se desilo hapšenje. Međutim, oni će to sada pokušati na sve moguće načine da iskoriste u svojoj predizbornoj kampanji i, naravno, ovi će sada da liju krokodilske suze zato što je Karadžić isporučen, a opet ovi drugi će tražiti neke druge prolaze da lansiraju neke političke ideje koje, zapravo, nemaju nikakvog osnova.“

Bh. političari trebalo bi da smiruju situaciju i stvore razumniju atmosferu, umjesto što se upliću sa svojim ostrašćenostima, dodaje Tanja Stupar - Trifunović:

„Ne bi trebalo da se sad opet potežu ova lokalna nadmudrivanja i prepucavanja koja su užasna i koja stvaraju samo jednu nelagodu i loša su za narod, koji je ionako i napaćen i na sve načine - psihički i materijalno i stradao je u ovom ratu. Zato mislim da bi političari naši trebali imati više osjećaja za ljude koje predstavljaju, ili na koje se pozivaju, a ne da govore ne uzimajući u obzir koliko je taj narod nastradao i kako je samom narodu.“

XS
SM
MD
LG