Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Domaća kuhinja i druželjubiva atmosfera čekaju Karadžića u Hagu


Ulazna vrata zgrade zatvora u Scheveningenu

Radovan Karadžić može u Scheweningenu očekivati privatnu ćeliju, domaću balkansku kuhinju i druželjubivu atmosferu u kojoj bivši neprijatelji igraju stoni tenis, šah i poker, prenosi agencija Reuters.

Kad se pridruži trideset sedmorici ostalih osudjenika smještenih u pritvornoj jedinici Haškog suda biće zaboravljene etničke razlike i stvara se uzajamna podrška.

"Niste Srbin, Bošnjak ili Hrvat. Vi ste samo pritvorenik",
rekao je Reutersu jedan bivši službenik Haškog suda.


Novi dom ratnog vodje bosanskih Srba biće ćelija površine 15 kvadratnih metara identična onoj u kojoj je Milošević proveo posljednjih pet godina života slušajući muziku Franka Sinatre dok je pripremao svoju odbranu, napominje agencija. Ćelije podsjećaju na sobe studentskih domova sa toaletima, policama, televizorima i stolovima.

Tribunal insistira da pritvorska jedinica nije zatvor i da osobe koje ovdje čekaju presudu moraju biti tretirane kao nevine.

Pritvorenici mogu učestvovati na zajedničkim vjerskim službama, pohadjati kurseve engleskog jezika i baviti se umjetnošću i zanatima. Pristup internetu nije im dozvoljen, a ćelije se predveče zaključavaju.

Od prvih najava da će optuženik za ratni zločin Radovan Karadžić biti izručen Haškom tribunalu, novinari svjetskih medijskih kuća počeli su da zauzimaju mjesta ispred zgrade zatvora u Scheweningenu. Holandska policija pregradila je biciklističku stazu na dijelu ulice preko puta zatvora, gde je od srijede, 23. jula, rasporedjeno desetak reportažnih kola svjetskih televizijskih i radio stanica.

Posljednji put je ovakva gužva na ovom mjestu vidjena u februaru 2006. godine, u vrijeme kada su se bile proširile glasine da je u Srbiji uhapšen Ratko Mladić i da se očekuje njegov dolazak u Hag.

  • 16x9 Image

    Sabina Čabaravdić

    Rođena u prošlom stoljeću. Sasvim slučajno, umjesto pravo završila novinarstvo, već sa 17 se zaljubila u radio i ostala radijski novinar, usprkos izazovima i ponudama s TV-a. Najprije Radio Sarajevo, a potom Radio Slobodna Evropa, koji se 31. januara 1994. godine prvi put oglasio upravo njenim glasom.

XS
SM
MD
LG