Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Obama: Sve odgovornija uloga Evropljana


Barack Obama pri govoru u Berlinu, 24. srpanj 2008.

Francuska i Velika Britanija, dvije su posljednje stanice vanjsko političke turneje budućeg američkog predsjedničkog kandidata Baracka Obame.

"Ovo putovanje mi je omogućilo da progovorim o kritičnim temama sa kojima se moja zemlja suočava, i da poručim svojim sunarodnjacima da ocjene koje sam izgovorio i da odluke koje ću donositi mogu Amerikancima omogućiti sigurniji život," rekao je senator Obama u interviewu za televiziju CNBC.

Evropskom i Blisko istočnom turnejom Barrack Obama pokušava umanjiti zabrinutost kod Amerikanaca i odgovoriti na optužbe protukandidata Johna Mc Caina koji ističe da senator nema iskustva u vanjsko političkim pitanjima potrebnim da vodi zemlju. Vijetnamski ratni veteran McCain nacionalnu sigurnost stavlja u prvi plan svoje predizborne kampanje koju već duže vrijeme vodi jer ima i službenu nominaciju Republikanaca.

Obama je, međutim pokazao, ističu analitičari, da mu vanjska politika nije strana koliko to oponenti žele prikazati. U govoru u Berlinu pozvao Evropu da zajedno sa Sjedinjenim državama gradi jedinstvo nužno u borbi protiv globalnih opasnosti.

"U Evropi se često smatra da je Amerika dio onoga što je u svijetu postalo loše. U Americi se umanjuje uloga Evrope u kolektivnoj sigurnosti. Oba stava su netočna. Evropljani danas imaju sve odgovorniju ulogu u kritičnim svjetskim žarištima, kao što su je i Amerikanci imali u prošlom stoljeću kada su obranili sigurnost ovog kontinenta. No, naša zemlja se i danas žrtvuje za slobodu širom svijeta," istaknuo je Obama.

McCain je komentirajući Obamin govor u Berlinu rekao kako senator zapravo ne razumije ozbiljne posljedice neuspjeha u Iraku, te je dodao da bi on na jednom takvom skupu govorio samo kad bi bio predsjednik SAD.

Četrdesetšestogodišnji senator iz Illinoisa u Berlinu je bio dočekan kao rock zvijezda. Njemački mediji podsijaćju na čuvenu Kenedijevu rečenivu " Ich bin ein Berliner", te naglašavaju da nakon Obame Berlin može ponovno reći " 'I am an American."'

Obami predstoji još susret sa francuskim predsjednikom Nicolasom Sarkozyem i prije povratka u Sjedinjene države posjet Londonu.

  • 16x9 Image

    Mirjana Rakela

    Od 1995. godine stalni je član redakcije na RSE u Pragu, a pored tema iz Hrvatske, bavi se i širim prostorom Balkana. Dobitnica Međunarodne novinarske nagrade Lorenzo Natali 2008. koju dodjeljuje Europska komisija u suradnji sa Reporterima bez granica.

XS
SM
MD
LG