Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Povratak ambasadora u zemlje EU


Vuk Jeremić

Vlada Srbije odlučila je da se ambasadori Srbije vrate u zemlje EU iz kojih su bili povučeni pošto su one priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova. Ambasadori međutim, neće biti vraćeni i u zemlje van EU, poput SAD, Japana ili susednih država iz regiona.

To se objašnjava intenziviranjem procesa približavanja Srbije Evropskoj uniji a sa druge, nastavka politike odbrane Kosova.

Srbija će ponovo biti zastupljena na ambasadorskom nivou u svim zemljama EU, izuzev Poljske i Danske za koje još nisu imenovani novi ambasadori.

U 13 zemalja EU, Austriju, Belgiju, Bugarsku, Češku, Finsku, Francusku, Holandiju, Italiju, Mađarsku, Nemačku, Sloveniju, Švedsku i Veliku Britaniju, koje su priznale nezavisno Kosovo narednih dana vratiće se ambasadori Srbije koji su nakon toga bili povučeni u Beograd na tzv. konsultacije.

Ovu odluku Vlada je donela na predlog ministra spoljnih poslova Vuka Jeremića, nakon njegovih konsultacija sa predsednikom države, ali je novinarima nakon sednice Vlade istu obrazložio ministar zaštite životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić, smestivši je među teže odluke sa ove sednice:

„Vlada je želela da izbalansira dva prioriteta: da se i dalje bori za Kosovo, a drugi prioritet jeste da se intenzivira proces evropskih integracija. Mi ovo činimo sa namerom da Srbija do kraja godine stekne kandidatski status, nastavi krupnim koracima ka Evropskoj uniji, sa jedne strane, a sa druge strane da na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija u septembru mesecu, država Srbija ostvari dobar rezultat, tako što će uz podršku Generalne skupštine zatražiti konsultativno mišljenje suda u Hagu.“

Međutim, povećanje diplomatskih kapaciteta Srbije što je bio jedan od motiva za odluku o vraćanju ambasadora u EU neće se odnositi i na zemlje poput SAD, Japana ili zemalja iz regiona:

„Ono što je važno jeste da se, ovim činom, i ovom odlukom koja nije laka, ne pošalje pogrešan signal da je država Srbija odustala od svoje borbe za Kosovo i Metohiju. Kada bi se donela odluka da se ambasadori vrate u sve države, mi se plašimo da bi, možda, bio poslat jedan pogrešan signal međunarodnoj zajednici, da mi više nemamo nameru da sprovodimo one planove i akcije koje smo do sada činili. Do održavanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, do traženja podrške za dobijanje konstruktivnog mišljenja Međunarodnog suda u Hagu, mi nećemo donositi nove odluke koje bi podrazumevale vraćanje ambasadora u države koje nisu članice Evropske unije.“

Smisao vraćanja ambasadora samo u zemlje EU postoji i on je u izvesnoj postupnosti, kaže za naš program Simeon Pobulić, nekadašnji dugogodišnji diplomata i član Foruma za međunarodne odnose:

„Moramo prvo uraditi ono što zaista moramo, a posle, doći će na red i ona druga pitanja, koja nam možda nisu toliko hitna. Što se tiče Sjedinjenih Američkih Država, koje su u celoj toj igri sada najvažnije, treba imati u vidu da je u Americi došlo, pod administracijom Buša, do izvesnog previranja, što se tiče i spoljne politike, i unutrašnje politike. Šta će se dogoditi ako zaista Obama pobedi, što je, recimo, 80% sigurno. Prema tome, ta postupnost bi se mogla smestiti u izvesni pojam opreznosti.“

Međutim, ministar Dulić izbegao je konkretan odgovor na pitanje koje je tačno rezultate donelo povlačenje ambsadora navodeći da je akcioni plan ministarstva spoljnih poslova o Kosovu postigao određene rezultate, a na insistiranje novinara naveo je:

„Do sada su 43 zemlje priznale nezavisnost Kosova, a očekivalo se da će ih biti mnogo više, do sada je Kosovo želelo da bude primljeno u mnoge međunarodne institucije, a nije primljeno ni u jednu. Do sad mi u svetu imamo veliki broj zemalja koje insistiraju na poštovanju međunarodnog prava i principa.“

Uz podsećanje da povlačenje ambasadora nije efikasna mera, pogotovo kada to radi mala zemlja u odnosu na velike, i ako ta mera traje unedogled, nekadašnji diplomata Simeon Pobulić na kritike opozicije, pre svega Koštuničine Demokratske stranke Srbije, da vraćanje ambasadora predstavlja kapitulaciju kaže:

„To nema, ipak, veze sa suštinom. Da li ćete vi imati diplomatske odnose ili nećete, i na kom nivou, to ipak nije povezano sa nezavisnošću Kosova. Moramo razlikovati suštine problema. Oni se ponašaju kao deca koja su izgubila igračku. I sada koriste svaku stvar, svaku situaciju da bi je prikazali u nekom crnom svetlu. Ali tu nema nekog diplomatskog razuma.“

  • 16x9 Image

    Ljudmila Cvetković

    Radno iskustvo sticala u Asocijaciji nezavisnih elektronskih medija i Radiju B92. Na RSE radi kao novinar, uređuje i vodi dnevne informativne emisije.

XS
SM
MD
LG