Dostupni linkovi

Čiji je identitet koristio Karadžić?


Uhićeni haaški optuženik Radovan Karadžić koristio je identitet živog čovjeka Dragana Dabića, javio je u četvrtak Radio B 92, pozivajući se na izvor u vrhu MUP-a Srbije.

Dragan Dabić u Rumi postoji, rečeno je tom radiju, što znači da je Karadžić koristio krivotvorene dokumente, a MUP nastavlja posao na utvrđivanju ostalih pojedinosti o tome.

U Rumi, gdje je Karadžiću izdana osobna iskaznica, zaista postoji Dragan Dabić, rođen 1942. godine, umirovljenik koji se još 1975. godine doselio iz Hrvatske, iz Dvora na Uni, gdje je rođen.

Dabić ima kćerku i sina i četvero unučadi i novinarima je kazao da mu je to "jedina sličnost s Karadžićem". Potvrdio je da mu je dolazila policija kako bi provjerila njegove dokumente.

"Taj sam, a nisam onaj", kazao je u telefonskom razgovoru s novinarom beogradskog tjednika "Vreme".

Načelnik policijske uprave Sremska Mitrovica Zoran Smajić, u čijoj nadležnosti je i policijska ispostava u Rumi, izjavio je da ta uprava nema nikakve veze s izdavanjem osobne iskaznice kojom se koristio Radovan Karadžić.

"Nemamo nikakve veze s uhićenjem Radovana Karadžića, niti bilo kakve informacije o mogućem izdavanju krivotvorene osobne iskaznice u Rumi", kazao je Smajić Radiju B92.

Srbijanski elektronički mediji prenijeli su u četvrtak i informaciju da postoji i druga mogućnost, da se Karadžić krio pod imenom čovjeka za čiju je smrt odgovoran po zapovjednoj dužnosti, iako nije bilo potvrđeno da je preuzeo upravo njegov identitet.

Brat ubijenoga Dragana Dabića, Mladen Dabić, u intervjuu za Televiziju Bosne i Hercegovine izjavio je da je zapanjen saznanjima o lažnom identitetu Radovana Karadžića.

"Zapanjujuće! Zaista strašno. Poginuo je 1993. godine odlazeći po humanitarnu pomoć. Trg heroja - tu je pretrčavao i snajperski metak je došao iz pozicije Vraca i tu je i poginuo", kazao je brat poginulog Dragana Dabića.

U MUP-u Srbije Tanjugu su, međutim, rekli da nisu točna nagađanja da je Karadžić koristio identitet tog Dabića iz Sarajeva, ubijenoga 1993. godine, dok su - kako prenosi Radio B92 - u MUP-u Republike Srpske u staroj bazi podataka naišli na ime Dragana Dabića iz Banje Luke, te nije isključena mogućnost da je Karadžić koristio identitet tog Dabića.

Bez obzira na to čiji je identitet uzeo Radovan Karadžić, član Odbora za sigurnost Skupštine Vojvodine Milan Đukić najavio je da će taj odbor zahtijevati sve informacije o uhićenju Radovana Karadžića, kao i Stojana Župljanina (uhićenoga i izručenoga Haaškom sudu u lipnju), te kako su obojica u Vojvodini uspjela nabaviti lažne osobne dokumente.

"Kod područnih uprava MUP-a Srbije inzistirat ćemo na tome da nas podrobno obavijeste o tom fenomenu, jer to što su haaški optuženici imali krivotvorene dokumente izdane u ovdašnjim policijskim stanicama ne ukazuje na pojedinačni problem, već na sustavnu pojavu", izjavio je Đukić za novosadski "Dnevnik" od četvrtka. On je dodao da će se država morati upustiti u razotkrivanje čitave mreže Karadžićevih i Župljaninovih pomagača, jer su obojica koristila identitete preminulih ljudi podrijetlom iz BiH, što ukazuje da im je netko pomogao da se domognu njihovih dokumenata, a u slučaju Župljanina i državljanstva Srbije

XS
SM
MD
LG