Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Obama u poseti Berlinu


Balon sa natpisom 'Obama 08' u Berlinu, 23. jul2008.

Američki predsednički kandidat Barak Obama počinje svoju evropsku turneju posetom Berlinu. U ovom gradu održaće govor koji će, prema procenama, privući hiljade ljudi.

Obama će se pre večerašnjeg govora, u Berlinu sastati sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i ministrom inostranih poslova Frank Valterom Štajnamajerom. Uoči njegove posete, nemački Špigl objavio je Obaminu fotografiju sa naslovom “Nemačka sreće superzvezdu”. Tamošnja štampa poredi ga sa najpopularnijim američkim predsednikom Džonom Kenedijem, koji je takođe izbrao glavni grad Nemačke da se obrati Evropi.

Vlasti u Berlinu očekuju gotovo hiljadu ljudi, a veruje se da će Obama biti dočekan uz velike ovacije. Njegovu popularnost analitičari tumače jednom rečenicom – on jednostavno nije aktuelni američki predsednik Džordž Buš. Ipak, "Obama manija" u Evropi je više od toga. Procenjuje se da će demokratski predsednički kandidat podsetiti Evropljane na ono čemu su se uvek divili, Americi i Amerikancima. Nemački ekspert Džozef Braml kaže da Obamina životna priča – sina crnog čoveka iz Kenije i bele žene skromnih korena iz Kanzasa – ima jake odjeke u Nemačkoj i širom Evrope:
"Amerika je demokratija u kojoj je sve moguće. Ne morate biti rođeni u elitnoj porodici, ne morate biti senatorov sin, ne morate biti rođeni u bogatoj porodici. Obamina priča je američki san, možete je izgraditi do vrha i možete od nje napraviti holivudski film, a mi volimo da gledamo holivudske filmove."
Senator iz Ilinoisa posetiće do kraja nedelje Francusku i Veliku Britaniju, završavajući svetsku turneju tokom koje je bio u Iraku, Avganistanu, Joradanu i Izraelu.
  • 16x9 Image

    Iva Martinović

    Posle petooktobarskih promena počinje da radi na beogradskom radiju Studio B, u početku kao novinar-reporter, a potom i kao urednik informativnih emisija. U aprilu 2007. prelazi na Radio Slobodna Evropa, gde radi kao novinar-reporter i voditelj dnevnih informativnih emisija.

XS
SM
MD
LG