Dostupni linkovi

Sanader - intendant nad intendantima


Ivo Sanader
Ivo Sanader

Hrvatski premijer Ivo Sanader početkom devedesetih godina bio je kratko vrijeme intendant Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu, a krajem prošlog tjedna opet je na jedan način preuzeo tu ulogu. Zatražio je da se na repertoar Splitskog ljeta vrati Euripidova tragedija „Bakhe“, koju je trenutačni intendant Splitskog ljeta Milan Štrljić zabranio jer se u njoj pušta i Sanaderov govor sa splitske Rive iz 2001. godine u kojoj veliča ratnog zločinca Mirka Norca. Zbivanja oko ove predstave otvorila su pitanja odnosa umjetnosti i vlasti u današnjoj Hrvatskoj.

(Sanaderov govor): Pozivam drugove iz vlade, e imaju dvije mogućnosti. Prva je mogućnost podnesite ostavke i raspišite izbore. A druga je mogućnost pokušajte organizirati nekakve tobožnje protuprosvjede u ovome ovdje na splitskoj rivi, ono što je Milošević radio u Srbiji. Ali tada ćemo svi odavdje i iz drugih krajeva Hrvatske poći u Zagreb, ako bude trebalo i na Jelačićev plac da im kažemo što mislimo.

Od spornih stvari u predstavi nije samo ovaj Sanaedrov govor nego su tu i audio dijelovi iz TV priloga koji su pratili suđenje za ratne zločine u Lori i natpisi na truplima koji evociraju zločine nad Aleksandrom Zec, Milanom Levarom i Josipom Reihl - Kirom.

Samo dan prije premijere „Bakhi“ intendant Milan Štrljić i uprava Splitskog ljeta su objavili da "ne mogu preuzeti odgovornost" redateljskog koncepta Olivera Frljića i zabranili su predstavu, autorski i izvođački tim predstave se pobunio, a zabrana je skinuta nakon intervencije hrvatskog premijera Ive Sanadera!

"Umjetnička sloboda, jednako kao i sloboda javnog izražavanja, spadaju u temelje demokracije", poručio je Sanader preko svog glasnogovornika, a intendant Štrljić ga je poslušao i predstava je imala svoju premijeru u subotu, kako je i najavljeno.

Ovaj slučaj potvrđuje moć vlasti nad umjetnošću, pa i onda kad je vlast u pravu. Stvari se u demokraciji nisu daleko odmakle od jednopartijskog sustava, kaže sociolog Zoran Malenica:

„Očito je da je nakon 15-tak, 18 godina demokracije čitav kontekst i ponašanje aktera zapravo su slični, samo što je hepiend u ovom slučaju dobar. Dakle, indirektno je premijer rekao da ne smije biti zabrane.“

Sanaderov prethodnik na mjestu intendanta splitskog HNK-a Ivica Restović problem ne vidi samo u nekompetenciji čovjeka koji vodi splitski teatar, nego i u društvenoj i političkoj inertnosti:

“Problem je, možda, i hrvatske politike i na višoj razini od ove lokalno splitske - da je premijer često prisiljen popravljati ove svoje talente koje je porasporedio okolo. Ali to je pitanje za funkcioniranje same vlasti. Jer, gledajte, premijer se oglasio, a SDP je na kupanju, a čuveni liberali naši hrvatski plivaju, a ostali hrču. Vi imate tek reakciju četvoro poniženih glumaca - i nitko drugi ne reagira. Apsolutno nitko. To je, možda, najtužnija posljedica za kazalište u Splitu, a govori, zapravo, o posljedicama vođenja kazališta na takav način. Sluge, zapravo, služe. Naravno da ne mogu biti niti kreativni, niti odgovarati zahtjevima vremena. A umjetnost jest uvijek neki ljudski san koji se tek očekuje, u stvari.“

Jedna od četvoro glumaca koji su se pobunili je i Zoja Odak. Ona čitav slučaj naziva brutalizacijom Hrvatske:

„Ovo je čin brutalizacije Hrvatske zaista - brutalizacije hrvatske demokracije i kulture. A posebno je štetno za ovaj grad. To nam govori, zapravo, da uplitanje i presuda i arbitraža trenutačne vlasti još uvijek ima veliki utjecaj. I, zapravo, stvari su od antike do danas, 2008., dosta slične, ali naravno u drugačijoj formi.“

Zoja Odak kaže da su autori i izvođači predstave očekivali pritiske, ali ne i zabranu:

„Mi smo očekivali nekakvu vrstu intervencije, naravno. Ali da će se toliko daleko ići s tim, to zaista nismo očekivali. Ali u ovom slučaju je dobro što je ’gospodar’ prosudio sa više razuma od sluge. I to je naša de facto politička stvarnost - kazališna i društvena.“

Sanader se, opet, pojavio kao dobra vila, kao i kad je derogirao odluku ministra unutarnjih poslova Rončevića koji je zabranio prosvjede u Zagrebu protiv američkog predsjednika Busha. Zoran Malenica:

„U ovim slučajevima o kojima govorite, to su pozitivne reakcije, ali su sasvim neprimjerene. Dakle, predsjednik Vlade derogira odluku ministara, a da nema nikakvih kasnijih sankcija.“

XS
SM
MD
LG