Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Krivci (ne)rada parlamenta


Zgrada Parlamenta

Opozicione stranke bojkotuju rad plenarnih sjednica, vladajuća koalicija ekspresno usvaja zakone bez kvalitetne rasprave o njima. To je slika parlamenta nakon što je Javni servis odbio da prenosi sjednice Skupštine bez novčane nadoknade. Time je otvoreno pitanje ko je kriv za stanje u kojem se nalazi parlementarizam u Crnoj Gori.

Nakon posljednje sjednice Skupštine na kojoj opozicija nije prisustvovala, a vladajuća koalicja usvojila blizu 40 zakona u toku jednog radnog dana čule su se međusobne optužbe i kvalifikacije zbog stanja u kojem se našao crnogorski parlamentarizam. Iz vladajuće koalicije je poručeno da opozicione stranke pokušavaju da opstruiraju rad parlamenta, a opozicija tvrdi da ih je svojim potezima vladajuća koalicija praktično istjerala iz Skupštine. Odgovarajući na pitanje ko je kriv sa sadašnje stanje parlamenta portparol Pokreta za promjene Koča Pavlović kaže da već godinu i po dana vlast bojkotuje opoziciju, a izuzimanjem direktnih prenosa bokotuje se i javnost:

"Po mom mišljenju radi se prosto o tome da je vlast platila Radio Televiziji Crne Gore dva miliona eura kako bi Radio Televizija Crne Gore nastavila da drži isključene kamere parlamenta i kako bi na taj način nastavila da vuče crnogorsku opoziciju za nos. Prosto se radi o tome da vlast na svaki način pokušava da održi crnogorsku opoziciju van parlamenta kako bi mogla da brz i efikasniji način usvaja antievropske zakone kako je to uradila prije neki dan, a da pomenemo da je za minut i po rasprave o Predlogu zakona elektronskim publikacijama crnogorska parlamentarna većina usvoji i taj zakon za koji je više puta rečeno od strane evropskih institucija da nije u skladu sa evropskim standardima."

Optužbe opozicije u vladajućoj koaliciji smatraju apsurdnim. Portparol Demokratske partije socijalista Rajko Kovačević objašnjava da je ekspresno usvajanje zakona na plenumu ranije zajednički dogovoreno i da su se sve stranke dogovorile da se težište rasprave prebaci na radna tijela.

« Tada smo se složili zarad povećanja efikasnosti rada plenarnih sjednica da takva u radnim tijelima usaglašena zakonska rješenja iznosimo na plenum. To što je takav poslovnik i tada zajedničku intenciju od samog starta ignorisao upravo dio opozicije koji sada pribjegava metodama alternativnog parlamentarizma nije problem parlamentarne većine. Mislim da je i crnogorskoj i međunarodnoj javnosti jasna namjera ovog dijela crnogorske opozicije da ovakvim svojim nastupom pokušava privući kakvu takvu pažnju biračke javnosti na sebe mislim potpuno nesvjesni da time čine upravo suprotno idući ka svojoj potpunoj političkoj marginalizaciji."

Komentarišući novi ambijent oko parlamenta profesor Svetozar Jovićević ne smatra da je krivac samo jedna strana u Skupštini. Već dugo traje igra insceniranih prekida prenosa rada parlamenta koju jedna strana iskoristi da demonstrativno izađe iz Skupštine, a druga strana na brzinu usvaja zakone koji su za polemiku.

"Opoziciji nije lako da se odluči na trajni izlazak iz parlamenta jer će se time teško predstavljati javnosti", kaže profesor Jovićević, "ali opozicija će trpjeti i veću štetu izlaskom i ulaskom u parlament":

"Stvari su došle dotle da se taj čvor mora presjeći i to vrlo brzo, pa makar i po cijenu trajnog napuštanja parlamenta. Ja znam da to nije dobro rješenje, ali kada dođu stvari dotle onda morate da povučete neke poteze koji su principijelni i kojima možete da idete u prilog, a ne vjerujem da će ipak to međunarodna javnost i njeni posmatrači baš tako lagodno prihvatiti da kompletna opozicija trajno napusti parlament i vladajuće partije bi morale ipak o tome razmišljati."

  • 16x9 Image

    Srđan Janković

    Nakon rada u pisanim i elektronskim medijima u Srbiji, Beograd napušta 1999. nakon gašenja ovih medija zbog pritiska tadašnjeg režima i ubistva novinara Slavka Ćuruvije. Na RSE radi od novembra 1999. godine.

XS
SM
MD
LG