Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Zanijer i srpski zvaničnici o rekonfiguraciji


Lamberto Zanijer

U Beogradu je danas, na sastanku zvaničnika Srbije sa šefom UNMIK-a Lambertom Zanijerom, zvanično dogovoren početak procesa pregovora o uobličavanju međunarodnog prisustva na Kosovu. O "rekonfiguraciji" civilnog prisustva na Kosovu, sa šefom UNMIK-a razgovarali su ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić i ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović.

O suštini razgovora šefa UNMIK-a sa ministrima Jeremićem i Bogdanovićem, javnost je saznala putem saopštenja Ministarstva spoljnih poslova, budući da novinarima nije bilo omogućeno prisustvo ni po njihovom završetku. Kako stoji u saopštenju, ministri su ponovili stav Vlade Srbije da rekonfiguracija međunarodnog civilnog prisustva na Kosovu mora biti sprovedena u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti, kao i uz dobijanje potvrde u tom telu UN.
Srpski ministri još su jednom iskazali nezadovoljstvo zbog jednostranog poteza generalnog sekretara UN Ban Ki-Muna i pokušaja otpočinjanja rekonfiguracije civilnog prisustva na Kosovu i Metohiji bez odluke Saveta bezbednosti.
Takođe je saopšteno, da je Zanijer naglasio, da je najvažniji cilj UNMIK-a očuvanje mira i stabilnosti, kao i da će misija UN raditi na osnovama pune statusne neutralnosti i isključivo u okviru mandata Rezolucije 1244.
Po misljenju Ivana Vejvode, direktora Balkanskog fonda za demokratiju, poseta Zanijera je veoma značajna, pre svega sa aspekta potrebe za stalnom komunikacijom sa svim međunarodnim institucijama koje imaju nadležnost na Kosovu:
“A UN su najvažnija ustanova s obzirom na Rezoluciju 1244. Mislim da nije baš dobro što je postojao jedan vakuum trenutni u tim komunikacijama, i zato, bez obzira šta bude predmet razgovora, čini mi se da je najvažnije to što je ta komunikacija sada nastavljena i nadam se da će biti, zapravo, i u budućnosti tema – kako, zapravo, obezbediti temelje mira i stabilnosti. Naravno, i u sasvim praktičnom smislu obezbediti što normalniji život, da se bezbednost, pre svega Srba na Kosovu, i njihov život učini lakšim, podnošljivijim i bezbednijim.”
Zanijer kao novi šef UNMIK-a ima potrebu i obavezu da poseti Beograd, bez obzira da li time priprema teren za rekonfiguraciju UNMIK-a, ili dolazi s nekim drugim razlogom – kaže za naš program Dušan Janjić, direktor Foruma za etnićke odnose:
“Sve u svemu, mislim da je njegova poseta dobrodošla, da od nje ne treba puno očekivati, jer se on nalazi na jednom vrlo uskom prostoru iz koga nema baš previše mogćcnosti za manevar. S jedne strane kosovske vlasti odbijaju bilo kakvu pomisao o razgovorima koji se ne bi ticali samo primene nezavisnosti, a s druge strane Beograd očekuje previše, misleći da može da izmanipuliše razgovor o standardima, tehničkim pitanjima i rekonfiguraciji u neke nove razgovore o statusu.”
Neposredno pred dolazak Lamberta Zanijera u Beograd stigla je izjava pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu Danijela Frida - da SAD žele da međunarodna zajednica što pre preuzme izgubljenu kontrolu nad severom Kosova većinom nastanjemim Srbima, što je u pojedinim krugovima izazvalo negodovanje.
Dušan Janjić smatra da je to stav koji je prvenstveno trebalo da smiri Albance:
“ To je američka politika! Dakle, Ustav Kosova važi na celoj teritoriji Kosova, nema nikakvih priča o podeli, nikakve ideje o postepenom uvođenju srpskih teritorija ili srpskih enklava u institucije i smatram da je to jedan stav koji je trebalo više da smiri Albance pred Zanijerovu posetu, nego što je instrukcija za buduce aktivnosti.”
“Teško je zaista reći šta je namera Fridove izjave”, kaže Ivan Vejvoda, ali napominje da je, s obzirom na osetljivost situacije, veoma važno da se pažljivo i oprezno povlače potezi i u dogovoru sa svim akterima:
“ Jer u suprotnom bi moglo da dođe do nestabilnosti, odnosno do neželjenog, mozda, razvoja događaja. Prema tome, ova izjava mi se čini, mozda ishitrenom, možda je to rezultat činjenice da je ovo kraj druge administracije predsednika Buša, možda oni žele da postignu nešto što mislim da nije u ovom trenutku realno, već da upravo treba kroz kanale Ujedinjenih nacija, u razgovorima sa Evropskom unijom koja ima svoju misiju EULEX koja se već priprema, naći dogovor koji će zadovoljiti sve strane.”
XS
SM
MD
LG