Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Novi detalji o Karadžićevu "novom životu"


Haški optuženik Radovan Karadžić živio je proteklih godina pod lažnim imenom Dragan David Dabić, držao je javna predavanja o zdravom životu i bioenergiji, a u javnosti se s njim pojavljivala i lijepa sredovječna žena koju je predstavljao kao "ljubav svog života", novi je detelj o kojem u srijedu pišu beogradski mediji.

Beogradski dnevnik "Blic" u srijedu piše da ga je "misteriozna crnka", za koju se zna samo da se zove Mila, pratila na svim njegovim putovanjima i predavanjima po gradovima Srbije, koju je predstavljao kao svoju suprugu.

"Ako bi se nekad dogodilo da nema mjesta u kolima za nju, Dabić (Karadžić) bi rekao da ne dolazi u obzir da putuje bez nje", kazala je "Blicu" Tanja Jovanović, članica redakcije "Zdrav život" s kojom je Karadžić pod lažnim identitetom surađivao, precizirajući da su po njega i Milu, kad bi išli na putovanja, najčešće odlazili u pizzeriju "Pinokio" kod hotela "Jugoslavija" u Novom Beogradu.

U posljednjih godinu dana, navode "Večernje novosti", Karadžić je bio čest gost u gostionici "Luda kuća" u Novom Beogradu, gdje je pio šljivovicu (umjereno, kažu svjedoci, jednu ili dvije) i svirao gusle, i to ispod svoje slike i slike svog "kolege", haškog optuženika Ratka Mladića, koje vlasnik drži na polici iznad šanka.

Pamte ga i u lokalnoj prodavaonici, blizu stana u novobeogradskoj Ulici Jurija Gagarina, gdje kažu da nije trošio mnogo novca, da je uvijek kupovao za jedan dan, osim što je svaki put kad je došao u nabavu kupio i paket od pet litara vode.

Dnevni list "Alo" piše da je Karadžić svoj neobičan izgled, gustu sijedu bradu i brkove i čudnu frizuru (sudeći po objavljenim fotografijama, vezao je punđu iznad čela) pravdao pozivom, govoreći da mu kosa i brada služe - da kroz njih prima energiju.

Nitko od onih koji su ga poznavali, čije izjave donose beogradski mediji, nije ni slutio da se iza imena Dragana Davida Dabića krije haški optuženik Radovan Karadžić, koji nije iznosio niti mnogo detalja o svom prethodnom životu: tvrdio je da je iz Krajine, da je liječnik, da ima djecu i unuke, ali da mu je diploma ostala kod bivše žene u Americi.

Pronađena je i internet stranica, na kojoj stoji da liječi brojne bolesti, podmlađuje i proljepšava putem kvantne energo-kozmetike, pod devizom "Uvijek ima pomoći", a autor internet stranice kaže da se s Karadžićem, kojega je znao kao Dabića, često viđao u njegovu novobeogradskom stanu, da mu napamet nije palo da je riječ o haškom optuženiku te da ga je znao kao "ugodnu i elokventnu osobu i da je imao vrlo lijepo mišljenje o njemu".

Beogradski dnevnik "Danas", uz ostale informacije o uhićenju Karadžića, konstatira da su "male šanse da je on boravio u glavnom gradu Srbije od 1996. godine, a još manje da je sve to vrijeme živio od plaće vidovnjaka ili homeopata", te da su iza njega stajale snažne mreže utjecajnih i lojalnih jataka - javne i tajne.

"Priča o građaninu Novog Beograda, poduže kose i brade, koji živi od svog (ma kakav bio) rada ukazuje da su financijeri i obavještajci koji su ga štitili postali bivši. Karadžić je, izvjesno, uživao podršku službi državnih sigurnosti Srbije i Republike Srpske, kao i njihovih pojedinih kolega iz Crne Gore, a moguće i Rusije. U prvo vrijeme, makar prešutno, vjerojatno i SAD-a", piše taj list.

XS
SM
MD
LG