Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Moguća trvenja u Beogradu


Erich Ratfelder

Mada djeluje da se vijest o hapšenju Karadžića i u Srbiji i u Republici Srpskoj prihvata bez većih ekscesa, ipak je još uvijek sve moguće, kaže za Radio Slobodna Evropa stalni dopisnik berlinskog dnevnog lista Tageszeitung Erich Ratfelder, dobar poznavalac zbivanja na Balkanu.

RFE: Zašto je Karadžić uhvaćen baš sada? Zašto ne prije dvije godine ili tek za tri mjeseca?

Ratfelder Evropskoj uniji očigledno je uspjelo privoliti Srbiju, i to preko primamljive ponude za članstvo u EU, da učine ono što je dugio bilo neophodno učiniti, izručiti optuženog za ratni zločin.

Ratfelder: Raduje me da je EU ostala principijelna u svojim zahtjevima za isporuku Radovana Karadžića, bez obzira na sve pritiske da se novoj Vladi progleda kroz prste. Srbijanskom predsjedniku Borisu Tadiću nije bilo lako donijeti ovu odluku s obzirom da ima skromnu većinu u Parlamentu. Ali s druge strane donesena je odluka koja otklanja dileme i jača novu Vladu. Socijalistička je partija, čiji ministar Ivica Dačić vodi resor unutarnjih poslova, ovim pokazala da želi promijeniti način djelovanja, otkačiti nacionaliste i izabrati put preživljavanja.RFE:
Nije li pomalo ironično da Karadžić bude "pronađen" i uhapšen baš u vrijeme kada Ministarstvo unutrašnjih poslova preuzima Miloševićev nasljednik Ivica Dačić?

Ratfelder: Naravno da je svojevrsna ironija da su upravo oni koji su bili nosioci ideologije zločina početkom devedesetih, koji su svoju zaštitničku ruku držali iznad i oko optuženih za ratne zločine, koji su ih sve vrijeme štitili, sada izručuju jednog od najtraženijih.

S tim u vezi, ja sam uvjeren da će se sada, kada je glava odsječena, mreža pomagača optuženima za ratne zločine u BiH teže konsolidirati, da će se možda čak i raspasti. Mislim da je moguća i pozitivna promjena na političkom planu u toj zemlji. Ali još se mora sačekati za veću količinu optimizma


RFE: Jesu li mogući veći protesti?


Ratfelder: Sve je moguće! Jednom kada sam tvrdio da je sve počelo na Kosovu i da će se tamo završiti, general Jovan Divjak mi je odgovorio: "A ne mladiću, nije to tako! Sve je počelo u Beogradu i sve će u Beogradu okončati!" Hapšenje Karadžića može izazvati međusobna trvenja u Beogradu. U ovom momentu izgleda da Vlada u Beogradu drži sve konce u svojim rukama.

  • 16x9 Image

    Sabina Čabaravdić

    Rođena u prošlom stoljeću. Sasvim slučajno, umjesto pravo završila novinarstvo, već sa 17 se zaljubila u radio i ostala radijski novinar, usprkos izazovima i ponudama s TV-a. Najprije Radio Sarajevo, a potom Radio Slobodna Evropa, koji se 31. januara 1994. godine prvi put oglasio upravo njenim glasom.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG