Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Hrvatska očekuje uhićenje Mladića


Ratko Mladić (levo) i Radovan Karadžić (desno), 05. avgust 1993.

Hrvatska pozdravlja uhićenje Radovana Karadžića, većina ističe da se čekalo predugo, no opći je zaključak da je Karadžićevo uhićenje dobar znak za cijelu regiju i pruža optimizam da će Srbija nadvladati ostatke nedavne prošlosti i okrenuti se Europi.


Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić komentirao je Karadžićevo uhićenje iz Turkmenistana gdje se nalazi u službenom posjetu toj zemlji:

«Mislim da je to veliki iskorak za sadašnju vlast u Srbiji jer su učinili nešto što je Srbija davno prihvatila, a to je da će izručiti Karadžića i Mladića ako se zateknu na njezinom teritoriju, a ja pretpostavljam da je i Mladić tamo. A,što se tiče Karadžića, za sve ono što je činio, za sve ono za što je on kriv, to će utvrditi Haški Tribunal. Međutim,karakteristično je da je on uhapšen u Beogradu. Dakle,drugim riječima, pretpostavljam da su mnogi znali kako to da se našao u Beogradu. Vjerojatno je netko pomogao, netko iz njegovog kruga... a ,na kraju,tako je nastradao i Karađorđe.»

Hrvatska očekuje i uhićenje Ratka Mladića i Gorana Hadžića - istaknula je u ime hrvatske Vlade i vladajućeg HDZ-a potpredsjednica Vlade i predsjendnica Savjeta za suradnju s Haškim sudom Jadranka Kosor. Kazala je da će Hrvatska, kao članica Vijeća sigurnosti, ustrajati da rad Haškog suda, bez obzira na njegovu izlaznu strategiju, ne može završiti dok se ne završi suđenje Karadžiću, Mladiću i Župljaninu.

«Mogu reći da je ovo dobra vijest, da je ovo odlična vijest! Konačno! Ali, isto tako želim reći da je ta vijest trebala stići daleko prije, ali, dobro je, stvari se ipak pokreću. U ime hrvatske Vlade želim također reći da to, bez sumnje, pokazuje odlučnost nove srbijanske Vlade za suradnju s Haškim Tribunalom i da je ta Vlada odlučna na putu u Europsku uniju, na europskom putu, što je bez sumnje, dobro. Mi to,kao susjed, apsolutno pozdravljamo. Međutim, očekujemo i druge dobre vijesti, o uhićenju Mladića i Hadžića.»


Uhićenje Karadžića slično komentiraju i hrvatski oporbeni političari. SDP-ovac Neven Mimica:

«Uhićenje Radovana Kardžića je potvrda da se nova srbijanska vlada konačno okrenula građenju bolje, europske budućnosti za Srbiju, za razliku od većine dosadašnjih vlada u Srbiji koje su se uglavnom bavile 'građenjem' bolje srbijanske prošlosti.»

Bijeg Radovana Karadžića trajao je onoliko koliko je trajao interes nekih velikih sila da se odgodi njegovo uhićenje zaključuje politički analitičar dr Žarko Puhovski:

« To zapravo, simbolički, znači kraj rata, jer je posljednji od onih iz prve skupine odgovornih za najteže zločine u ratu konačno došao u ruke suda. To znači da će se i o nekim stvarima moći jasnije govoriti i dati satisfakcija preživjelima, odnosno, porodicama žrtava. To je važno za čitavu ovu regiju i pokazuje da demokratska vlast Srbije, na čelu s predsjednikom Tadićem, kontrolira sve poluge vlasti u državi, što prije nije bio slučaj.»


Prvi komentari Zagrepčana glase 'konačno' i 'što se čekalo 13 godina'?

"Pa, ne znam za kaj su ga Srbi tak dugo tajili i čuvali? Pa, to je zaista njima na veliku sramotu. A, još gdje je ovaj Mladić, gdje su ovi drugi zločinci? Pa, ja ne znam što oni čekaju? Oni hoće u Europu s nama?!"

"To su davno trebali napraviti, još kad su naše 'poćopali'... onda su i njih trebali. Ali, njih su držali u zaleđini, a naše..."

"Trebalo bi ih još..."

"U ruke pravde, kak' se kaže, svi ipak dođu!"

"Hvala Bogu!"

"To je zločanac nad zločincima,duhovni pokretač tih ubijanja."

"Sad su ga Srbi ulovili... da,da, najprije ga nisu htjeli, a sad im je valjda 'gusto' pa su se predomislili. To zato da mogu čim prije u Europu doći, da ih priznaju i da imaju više novaca... To je u pitanju. Da nije interes, ne bi ga nikad dali!"

  • 16x9 Image

    Ankica Barbir-Mladinović

    Dugogodišnja višestruko nagrađivana novinarka i urednica na Zagrebačkoj televiziji koja od 1994., nakon što je postala nepodobna na Hrvatskoj televiziji, izvještava za RSE o ratom pogođenim ljudskim sudbinama i drugim  postratnim i tranzicijskim temama.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG