Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Svetski mediji o hapšenju Karadžića


Hapšenje bivšeg vođe bosanskih Srba optuženog za ratne zločine Radovana Karadžića, udarna je vest dana svih svetskih medija.

Sve svetske agencije sinoć su pod oznakom hitno prenele vest o hapšenju Radovana Karadžića u Srbiji.

Američki AP Karadžića naziva "arhitektom masakra u BiH" i jednim od najtraženijih begunaca u svetu koji je dugo izbegavao pravdu. Britanska agencija Reuters podseca da je hapšenje Karadžica bio jedan od najvažnijih uslova za put Srbije prema EU i da je do njega došlo uoči sastanka ministara spoljnih poslova EU na kojem će se raspravljati i o odnosima sa Srbijom. Francuski AFP navodi da do hapšenja Radovana Karadžića dolazi manje od mesec dana nakon hapšenja Stojana Župljanina, što je još jedan uspeh proevropskih vlasti u Beogradu, koje žele da ubrzaju približavanje EU. Nemačka agencija DPA piše da je Karadžić uhapšen posle bega koji je trajao 13 godina.

Američka televizijska kuća CNN prva je dva sata nakon objave vesti o hapšenju uglavnom posvetila program tom događaju. The New York Times danas na naslovnoj strani podseća na ulogu Radovana Karadžića u ratu u Bosni i Hercegovini i ratnim zločinima. Između ostalog New York Times navodi da su srbijanske vlasti pojačale osiguranje Suda za ratne zločine u Beogradu gđe se nalazi Karadžić. Oko 50-tak nacionalista koji su se okupili pred Sudom skandiralo je predsjedniku Srbije Borisu Tadiću da spasi zemlju tako što će se ubiti. O Karadžićevom hapšenju Washington Post takode izveštava na naslovnoj strani. Izmedu ostalog izveštava se da pojedinosti hapšenja nisu poznate. Najtiražniji američki dnevnik USA Today prenosi agencijski izveštaj o hapšenju Radovana Karadžića u kome se prenosi izjava Ljiljane Karadžić koja je kazala da je o hapšenju svog supruga doznala od njihove kćeri.

Hapšenje bivšeg lidera bosanskih Srba glavna je vest ruskih elektronskih medija. Državna televizija Rusija u opširnom izveštaju ocenjuje da je Karadžić bio "kost u grlu Brisela i Vašingtona" i da je bio "moneta za potkusurivanje" između Beograda i EU. "Karadžića su tražili tako dugo, a našli su ga - ne u tajnom skloništu i ne u planinama, već u običnom autobusu u okolini Beograda, što govori da njegovo hapšenje nije bilo tako komplikovano, već da je bila reč samo o volji", ocenjuje ta TV. U izveštaju se navodi da je on bio "izuzetno komplikovana politička figura, psihijatar, uspešan političar, cela Bosna je pročitala njegove književne radove, ali ga na Zapadu nazivaju samo ratnim zločincem". Ruski analitičar Vječeslav Nikonov je za TV Rusiju izjavio da je odluka doneta kako bi se razrešile protivrečnosti sa EU, pre svega povodom mogućeg članstva Srbije.

Svi vodeći dnevni listovi i elektronski mediji u Slovačkoj, Češkoj i Poljskoj opširno izveštavaju o hapšenju Radovana Karadžića. "Ono u šta niko više nije verovao 21. jula postalo je stvarnost", piše češki internet dnevnik Aktualne.cz i dodaje da je u hajci na jednog od tri najtraženija osumnjičena za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji sve bilo tajanstveno. "Hapšenje Radovana Karadžića krupan je korak Srbije na putu ka Evropskoj uniji", navodi slovački dnevnik "Pravda" na svom sajtu.

  • 16x9 Image

    Iva Martinović

    Posle petooktobarskih promena počinje da radi na beogradskom radiju Studio B, u početku kao novinar-reporter, a potom i kao urednik informativnih emisija. U aprilu 2007. prelazi na Radio Slobodna Evropa, gde radi kao novinar-reporter i voditelj dnevnih informativnih emisija.

XS
SM
MD
LG