Dostupni linkovi

Sumrak parlamentarizma i demokratije


Zgrada crnogorskog Parlamenta
Zgrada crnogorskog Parlamenta

Iako je početak skupštinske sjednice bio zakazan za 11 sati opozicione stranke neće prisustvovati sjednici, kako su i najavile, zbog izostanka televizijskog prenosa. One su održale pres konferenciju na kojoj su istakli da današnjim danom, kako su rekli, počinje sumrak parlamentarizma i demokratije u Crnoj Gori.

Poslanici opozicije koji bojkotuju plenarne sjednice parlamenta optužili su vladajuću koaliciju i skupštinsku službu na čelu sa generalnim sekretarom Milanom Radovićem da su urušili parlamentarizam i smisao demokratije zato što su umjesto osam tačaka dnevnog reda koliko je ranije predivđeno bez najave u dnevni red unijeli još trideset tačaka za raspravu. Velizar Kaluđerović, iz Socijalističke narodne partije, saopštio je da se radi o nekim zakonima o kojima do sada nije bilo riječi ni u javnosti:

"Između ostalog, predlog rebalansa budžeta za 2008. godinu predložen da uđe u dnevni red i uvrsti se i donese po hitnom postupku. Vašoj pažnji od ovih trideset predloga zakona i drugih akata koji će se očigledno shodno vladajućoj većini uvrstiti u dnevni red tekućeg zasijedanja preporučujem, između ostalog, donošenje novog Zakona o uređenju prostora i izgradnji objekata o kojem u javnosti do sada nije bilo ni jedne jedine riječi."

Ranko Kadić, iz Demokratske srpske stranke, takođe je konstatovao da je vladajuća koalicija urušila demokratiju i palamentarizam u Crnoj Gori:

"Vidjećete sada koliko će samo značajnih zakona da prođe i ti će zakoni danas, sjutra biti donešeni. Interesuje me gdje su ovi posmatrači iz Evrope, predstavnici OEBS-a, da li će ovo prokomentarisati kao vrhunski vid demokratije i da je Crna Gora demokratska i jedva čekaju sa ovakvom demokratijom da uđu u Evropu. Jednostavno je danas uvedena diktatura u parlament Crne Gore."

Predstavnik Srpske liste Novak Radulović je pozvao u pomoć i medije da svojim izvještavanjem utiču na vladajuću koaliciju da promijene dosadašnje odluke:

"Na hitan način i na brzu ruku to hoće da odrede, daleko od očiju javnosti sve ono što su planirali, a što ovih dana nijesu odradili svaljujući krivicu na opoziciju. To je frapantna neistina jer opozicija pokušava da doprinese efikasnom i intenzivnom radu parlamenta, ali koalicija na vlasti to ne želi."

Mehmet Barthi, iz Demokratskog saveza Albanaca:

"To je već veoma jasno i planski, da što manje bude diskusija, što manje da se pripremi opozicija jer riječi opozicije nijesu dobrodošle kod pozicije. Mislim da to nije dobro za Crnu Goru, za razvijanje demokratskih odnosa i smatram i odavde još jednom pozivam poziciju, vlasti u Crnoj Gori, da ipak usliše naš glas, glas opozicije i sjednemo za sto."

Koča Pavlović, iz Pokreta za promjene, je konstatovao da je ukidanjem direktnih televizijskih prenosa vladajuća koalicija istjerala opoziciju iz parlamenta kako bi bez njenog prisustva usvojila određene sporne zakone bez rasprave:

"Budući da nam predlaže naprasno proširenje dnevnog reda za trideset tačaka očigledno govori u prilog toga da mi u stvari nijesmo napustili plenum nego smo bili istjerani. Radilo se prosto o namjeri da se parlament učini efikasnijim tako što će se relaksirati od opozicije."

XS
SM
MD
LG