Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Radikali i narodnjački blok ruše institucije?


Skupština Grada Beograda, Foto: Bojana Matić

Dok je u Beogradu, konstituisanjem gradske Skupštine i izborom njenog predsednika, u ovom trenutku otklonjena mogućnost novih lokalnih izbora, rad republičkog Parlamenta, na čijem dnevnom redu su ratifikacija Sporazuma o pridruživanju EU i potvrđivanje kontinuiteta državne politike prema Kosovu, prekinut je na dve nedelje zbog opstrukcije opozicije. Radikali i Narodnjaci atmosferu oko formiranja vlasti na nivou Beograda prenosili su i u republički Parlament.

Opozicija je prvog dana u nedelji bila vrlo aktivna u obe skupštine, gradskoj u Beogradu i republičkoj. Iako Radikali i Narodnjaci napuštanjem sednice gradske Skupštine nisu mogli da spreče dovršetak njenog konstituisanja izborom predsednika, u republičkoj je njihovo javljanje po poslovniku četvrti dan skupštinskog zasedanja, a ne o dnevnom redu, rezultiralo da predsednica Skupštine Slavica Đukić-Dejanović prekine rad na dve nedelje ostavljajući poslanicima time dovoljno vremena da se, kako je rekla, odmore:

”I da razmisle o tome koliko je za građane Srbije i Srbiju značajan dnevni red ove sednice i da možda nakon jedne pauze od dve nedelje, dođu da korektno radimo. Skupštinski dan košta 4 miliona, znači mi smo već 16 miliona potrošili. To je mnogo za Srbiju...“

Za potpredsednika Vlade Srbije Božidara Đelića, zaduženog za evropske integracije, prekidanje sednice Parlamenta loš je dan za Srbiju. Radikali i Narodnjaci krenuli su u rušenje institucija, smatra Đelic:

”Blokada rada Skupštine zarad dnevno-političkih interesa, nije demokratija, to je zapravo skrnavljenje demokratije i same institucije Parlamenta.”

Opozicija pak, koja nije dozvoljavala da se raspravlja o dnevnom redu, nezadovoljna je i iznenađena prekidom sednice. Tomislav Nikolić, šef Radikala rekao je da je razlog za prekid sednice čekanje raspleta događaja oko Beograda:

”Ovo je necivilizacijski postupak Slavice Đukić, mi zaista nismo njeni pacijenti, pa da može da izriče šta god hoće i kad god hoće. Ona je rekla da Narodna Skupština neće raditi u avgustu uopšte. Svi narodni poslanici sa svojim porodicama planiraju neke svoje obaveze. Računali smo da radimo do kraja jula, počinjemo u septembru, ako je sada odložila na 14 dana, to je odložila do 1.septembra. Sednice neće biti u avgustu sigurno, takav je dogovor šefova poslaničkih grupa.”

Ni šefu poslaničke grupe Demokratske stranke Srbije Milošu Aligrudiću nije jasno zašto je sednica prekinuta:

Da li je to znak da je pala Vlada, da postoje ozbiljni problemi u vladajućoj koaliciji, da im je neophodno više nedelja konsultacije, da bi se opasuljili i nastavili sa radom...Dakle, to ćete morati sve njih da pitate. Mi o tome ne znamo ništa.”

Ipak, Demokrate i Socijalisti uz pomoć Liberalno demokratske partije izabrali su Demokratu Branislava Belića za predsednika Skupštine Grada Beograda čime je završeno konstituisanje gradske Skupštine. Iako još nema dogovora o gradskoj vlasti u Beogradu Demokrate veruju da će uspeti da se dogovore sa Socijalistima o manjinskoj gradskoj vladi koju bi podržao LDP. Prema izjavi Aleksandra Antića iz SPS-a čini se da su u drugom planu dojučerašnji partijski antagonizmi:

”Da li ćemo imati političku osnovu za formiranje gradske vlasti je daleko važnije pitanje od međupartijskih trpeljivosti ili netrpeljivosti. Mi jednostavno, pre svega, moramo da rešimo pitanje, da li možemo da pronađemo neku zajedničku politiku u Beogradu.”

I u LDP-u nemaju više nedoumica da li će se i kakva gradska vlast formirati. Dejan Ranđić, šef odborničke grupe LDP-a:

”Ima prostora za razgovor o programskim rešenjima, ima prostora za razgovor o budućem razvoju grada Beograda, međutim, više ne vidimo nikakav prostor za kalkulisanje i za ono što smo imali u prethodnom periodu, znači to je bila politika ucena, politika kalkulisanja, sedenja na više stolica, smatramo da je sa tim, današnjom sednicom, završeno.”
  • 16x9 Image

    Ljudmila Cvetković

    Radno iskustvo sticala u Asocijaciji nezavisnih elektronskih medija i Radiju B92. Na RSE radi kao novinar, uređuje i vodi dnevne informativne emisije.

XS
SM
MD
LG