Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Obama u poseti Iraku


Barak Obama

Demokratski kandidat na američkim predsedničkim izborima Barak Obama stigao je u Irak, dan nakon što je potvrdio planove o povlačenju američkog kontingenta iz te zemlje za dve godine. Obamina poseta Bagdadu je druga stanica u poseti ratnim zonama, koja je započela Avganistanom.

Razlike u tonu i porukama su izražene. Dok Avganistan smatra "centralnim frontom rata protiv terorizma" i gde preporučuje hitno slanje pojačanja, Obama je izričtio protiv rata u Iraku. On je samo jednom ranije posetio ovu zemlju, u januaru 2006. godine, a danas je u Bagdadu posebno razgovarao sa premijerom Nurijem al-Malikijem i američkim vojnim šefovima. Vojska nije za to da se odredi datum povlačenja vojnika iz Iraka, i ističe da to treba da odredi stanje na terenu. Međutim, Obama je uvek osporavao rat u Iraku, i brz završetak sukoba bio je centralna tačka njegove platforme. On neće moći lako da promeni takvu politiku, a da ne izgubi ključnu podršku američkih birača. Iako za sada nema detaljnijih informacija o temi razgovora Obama – Maliki, sigurno je da će irački zvaničnik tražiti detaljnjije informacije o povlačenju američkih snaga, ukoliko senator iz Ilinoisa od januara bude u Beloj kući.
Uoči posete Bagdadu Obama je za New York Times rekao da se američke borbene jedinice bez opasnosti mogu ponovo razmestiti po dinamici koja će omogućiti povlačenje za 16 meseci. To će biti u leto 2010.", rekao je demokratski kandidat.

Obama je veoma popularan među Iračanima, u velikom broju intervuja širom zemlje, mnogi od njih rekli su da će “crni čovek razumeti njihove molbe”.
Posle Iraka Obama će posetiti Jordan, Izrael, Nemačku, Francusku i Veliku Britaniju. Na taj način Obama pokušava da ojača svoju poziciju i odgovori na kritike iz redova republikanaca da nema potrebno iskustvo da bi bio glavnokomandujući američkih snaga.
  • 16x9 Image

    Iva Martinović

    Posle petooktobarskih promena počinje da radi na beogradskom radiju Studio B, u početku kao novinar-reporter, a potom i kao urednik informativnih emisija. U aprilu 2007. prelazi na Radio Slobodna Evropa, gde radi kao novinar-reporter i voditelj dnevnih informativnih emisija.

XS
SM
MD
LG