Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Kinezi će mijenjati vrijeme za OI


Ukoliko na dan otvaranja Olimpijskih igara bude loše vrijeme, kineski meteorolozi će ga moći promijeniti, tvrde predstavnici Kineske meteorološke agencije, a prenosi agencija Sinhua.

Potpredsjednik agencije rekao je kako će se stručnjaci za vremenske prilike dogovoriti s predstavnicima kineske vlade kako bi donijeli odluku hoće li mijenjati vrijeme 8. kolovoza, na dan svečanog otvaranja Olimpijskih igara, ili ne.

Dodao je da kineski stručnjaci od 2003. godine razvijaju sofisticirane metode utjecaja na vremenske prilike. Najviše pažnje posvetili su redukciji padavina, iako, kako sami priznaju, ova tehnologija i dalje ima puno nedostataka.

"Umjetna promjena vremena bi mogla biti jako korisna kada dođe do slabije kiše. Međutim, kada se radi o jakim padavinama ili nevremenu, mi smo nemoćni", priznaju u Kineskoj meteorološkoj agenciji.

Službeni podaci o vremenskim prilikama koje se očekuju za 8. kolovoz bit će poznati tek u petak, 1. kolovoza. Kineski stručnjaci će verojatno dva tjedna prije početka Olimpijade imati preliminarnu vremensku prognozu, ali je neće javno objavljivati.

Meteorolozi su proučavali podatke o vremenskim prilikama za razdoblje od 1951. go 2007. godine i utvrdili kako postoji 47 posto šanse da će 8. kolovoza padati kiša. Ipak, oni tvrde da je malo verojatno da će se tog dana razviti pljuskovi.

Pažljivo će pratiti vremensku prognozu za oblasti u kojima se nalazi 31 olimpijski stadion. Tri dana prije velikih sportskih događaja, kineski meteorolozi će slati detaljnu vremensku prognozu stručnjacima Olimpijskog komiteta.

Vremenski podaci će se osvježavati na svaka tri sata, a bit će dostupni svima putem TV-a, telefona i Interneta.

Mars Express ide u pohode Fobosu

Površina Marsa
Europska svemirska letjelica Mars Express, koja je lansirana 2003. godine, izvest će niz preleta pored Marsovog mjeseca Fobosa kako bi se dobio uvid u njegovu zagonetnu površinu.

Dana 23. srpnja automatska će letjelica prozujati na samo 97 kilometara iznad površine Fobosa, s uključenim čitavim nizom znanstvenih uređaja, od stereo-kamere visoke rezolucije i infracrvenog skenera do atmosferskog spektrometra.

Predviđeno je ukupno pet preleta Mars Expressa, a prvi se dogodio 12. srpnja na visini od 563 kilometra.

Drugi, 17. srpnja, spustio se do visine 273 kilometara. Preostala dva, 28. srpnja i 3. kolovoza, bit će 361, odnosno 664 kilometra iznad površine Marsovog mjeseca.

Mars ima dva mala satelita, Fobos i Deimos, imenovana prema konjima Strahu i Panici, koji su vukli kola Aresa, grčkog boga rata.

Mjeseci imaju nepravilni oblik, a promjer im je samo 26, odnosno 16 kilometara, u njihovom najširem dijelu.

Otkriveni su 1870. godine, ali se o njima i dalje malo zna. Neki astronomi vjeruju da se radi o lutajućim asteroidima koje je zarobila Marsova gravitacija i nikad nisu napustili orbitu.

Rusija će na Fobos iduće godine poslati lander nazvan Phobos-Grunt, a prelet Mars Expressa trebao bi otkriti mjesto pogodno za spuštanje.

Grunt se odnosi na uzorke tla za koje se voditelji misije nadaju da će se uspješno vratiti na Zemlju.

Japanci pokrenuli revoluciju flash memorija


Razvijeni su najnapredniji flash memorijski čipovi koji će trajati nekoliko stotina godina, naravno, za sve su zaslužni Japanci.


Novi memorijski čipovi kakve koriste uređaji poput iPhonea, malih prijenosnika poput Asusovog Eee PC-a ili konzole Nintendo Wii štede električnu energiju i produžuju vijek trajanja samog uređaja. Za usporedbu, znanstvenici s tokijskog sveučilišta kažu kako je vijek trajanja aplikacija na današnjim flash memorijama oko jednog desetljeća.

Novorazvijena Nand memorija upola je manjih dimenzija od standardne flash memorije, a podaci se mogu pisati i brisati do 100 milijuna puta za razliku od 10 tisuća, koliko je to uobičajeno na standardnim flash memorijama.

Nova memorija bit će u stanju ugasiti nefunkcionalne memorijske ćelije, a da čip nastavi raditi te će joj za rad trebati manji napon. Uz razvoj ovakve tehnologije, klasični tvrdi diskovi, bez obzira na kapacitet, postaju stvar prošlosti, a SSD polako postaje sve pristupačniji, trajniji i sigurniji.

Najpraktičniji bicikl ikada napravljen - Backpack Bicycle

Backpack Bicycle
Mlada dizajnerica Chang Ting Jen je, uz svoje veliko znanje, kao poticaj imala i nepodnošljiv rast cijena nafte stoga je izumila bicikl koji se vrlo lako prenosi kao ruksak, a pritom je i lijep.

Ovaj praktičan izum bio je prijavljen na internacionalnom natjecanju za biciklistički dizajn pod nazivom "Backpack Bicycle" jer on to upravo i je. Bicikli su uvijek bili nezamjenjiv i najzdraviji prijevoz za manje udaljenosti koji nisu toliko često zakazali poput propuštenog javnog prijevoza.

"Backpack Bicycle" je sasvim normalan bicikl no razlikuje se od drugih po tome što se može sklopiti u ruksak koji teži svega 5,5 kilograma. Dužina bicikla iznosi dovoljnih 128 centimetara, širina 50, a visina 80 centimetara. Dovoljna je samo jedna minuta da se bicikl pretvori u ruksak čija je visina 60 centimetara, a dubina svega 26 te, već spomenuta težina od 5,5 kilograma.

Mala masa postignuta je korištenjem posebne plastike umjesto metalnih dijelova, a u čitav koncept ugrađeno je prednje i stražnje svijetlo te pokazivači smjera. Naravno, ciljana skupina budućih vlasnika su poslovni ljudi koji ne traže ekstremne performanse već praktičnost i "fancy" dizajn.

Čaj, a ne kava

Kad bismo pili čaja koliko i kave, rizik za demenciju smanjio bi se i do 60 posto, a najbolji je crni čaj. Flavonoidi, polifenoli i tanini, pa čak i fluor, odnose pobjedu nad kofeinom.

Studija Univerziteta u Singapuru je obuhvatila 2500 pojedinaca u dobi od 55 godina naviše te se vodila evidencija o njihovim navikama ispijanja čaja. Svakog se potom podvrgavalo testiranu kognitivnih funkcija. Eksperiment je ponovljen dvije godine kasnije te je otkriveno da su ljubitelji crnog čaja pokazali najmanji pad u kognitivnih sposobnostima, što je jedan od prvih znakova demencije. Oni koji su pili šest do deset šalica na dan poboljšavali su si šanse za do 63% u odnosu na one koji uopće nemaju te navike.

Ljubitelji kave, pak, nisu imali slične rezultate.

Pomilovali AtkinsaKontroverzna dijeta doktora Atiknsa, poznatog kao čovjeka koji je propagirao životni stil koji ga je koštao života, nakon dvogodišnje studije ipak je proglašena – zdravom! A i najučinkovitijom.

Zagovaratelji prehrane s visokim udjelom proteina i osiromašene ugljikohidratima, poznate i kao Atkinsova (mesna) dijeta, konačno mogu u miru nastaviti s lifestyleom kardiologa dr.Roberta Atkinsa oko kojeg su se dizale brojne kontroverze.

Naime, jedna od najpopularnijih svjetskih dijeta proglašena je nakon dvogodišnje studije jednako sigurnom kao i konvencionalna niskokalorična dijeta. Jednako dobro je prošla i tzv. mediteranska dijeta, odnosno ona temeljena na šarenoj paleti povrća i voća, te konzumaciji ribe i bijelog mesa.

Ispitana su 322 pretila dobrovoljca, a ispitivanje su vršili znanstveni timovi iz Izraela, Amerike i Njemačke.

Oni koji su se hranili po niskokaloričnom principu tijekom dvije godine izgubili su u prosjeku do 3 kilograma, 'mediteranci' do 4,5 kg, a atkinsovci i do 4,6 kg. Većina je kilograme izgubila u prvih šest mjeseci dijete.
  • 16x9 Image

    Rinko Golubović

    Počeo raditi 1969. na Radio Sarajevu kao spiker, a 1973. i na TV Sarajevo u informativnim emisijama. Okušao se u gotovo svim područjima novinarstva: od voditelja i urednika informativnih emisija, do emisija revijalnog karaktera.

XS
SM
MD
LG