Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Korupcija ozbiljna pretnja za zamrzavanje fondova EU


Zastave EU (levo) i Bugarske (desno)

U izveštaju Evropske unije (EU) koji je “procureo” se navodi da se Unija sprema da zamrzne fond od 1 milijarde evra za novčanu pomoć Bugarskoj zbog sumnji da je taj novac zloupotrebljavan od strane korumpiranih službenika. Evropska komisija će o tome doneti konačnu odluku na sledećem sastanku koji će se održati 23. jula.

Da li će se ostvariti odluka EU da zamrzne određenu količinu novčane pomoći kao znak upozorenja Sofiji?

Autor: RSE dopisnik iz Brisela Ahto Lobjakas

Zamrzavanje fonda, koje bi uglavnom uticalo na velika ulaganja u infrastrukturu i poljoprivredne projekte bi bilo privremeno. Predstavljalo bi simbolično poniženje Sofije, jer Evropska unija nikada ranije nije javno izložila stubu srama jednu od svojih država članica zbog nivoa korupcije. Ali, fondovi neće biti izgubljeni zauvek, jer može ponovo da se zatraži pravo na novčanu pomoć EU nakon određenog broja godina.

EU konstantno nadgleda trošenje svojih fondova i nisu retki slučajevi kada je isplaćen novac bio zatražen nazad. Takođe, većina novih država članica se trudi da iskoristi svu novčanu pomoć pre isteka rokova. Međutim, razlozi za ovakvu situaciju su uglavnom birokratske prirode i većinom proističu od administrativne nesposobnosti da se nose sa polaganjem prava na fondove EU i njihovom raspodelom.
Ono što Bugrasku razlikuje od ostalih slučajeva je količina novca koja je zloupotrebljena i činjenica da je EU bila prinuđena da zaključi, kako se navodi, da je kompletan mehanizam za isporuku novčane pomoći u Bugarskoj beznadežno prožet korupcijom. Zamrzavanje fondova bi se odnosilo na ključne sektore bugarske ekonomije – saobraćaj, telekomunikacije, energiju i preduzetništvo. Međutim, odluka doneta 23. jula neće biti automatska, jer je Evropska komisija sastavljena od predstavnika svih 27 zemalja članica, uključujući i Bugarsku. Bez obzira što su predstavnici tehnički nezavisni u odnosu na vlade svojih matičnih zemalja, oni moraju sa njima da imaju usaglašene političke odluke.

U još jednom izveštaju o Sofiji koji je “procureo” u javnost, a koji je ovaj put sastavljen od strane antikorupcijske organizacije Evropske unije OLAF, navodi se da je Bugarskoj prošle nedelje rečeno da su državna vlada i javne službe, zajedno sa pravnim službama umešani u pronevere.
Optužbe za bliske veze između bugarske vlade i podzemlja nisu novost. EU se već duže vreme žali da vlasti u Sofiji nisu uspele da izvedu pred lice pravde nijednog osumnjičenog u lancu profesionalnih ubistava koja su zaplavila zemlju poslednjih godina.

Evropska komisija u izveštaju - za koji zvaničnici u Briselu naglašavaju da je on u ovom trenutku samo nacrt i da je bez ikakvog formalnog statusa ili posledica po Bugarsku – navodno piše da bugarske vlasti moraju da “očiste” svoje redove i da ubede EU da su u stanju da novčanu pomoć upotrebe u namenjene svrhe.

Činjenica da su kako pismo OLAF-a, tako i izveštaj EU “procureli” u bugarske medije sama po sebi teško da je na Bugarsku bacila dobro svetlo u očima Brisela. Skorašnja odluka bugarske vlade da zaposli austrijskog pomoćnika američke kompanije za odnose sa javnošću kako bi popravila svoj imidž u očima spoljašnjeg sveta, isto tako verovatno budi sumnju kod pojedinaca u Briselu.
XS
SM
MD
LG