Dostupni linkovi

Potpisan ugovor o fabrici autokomponenti


Nemačka kompanija Reum i opština Svilanjac potpisali su ugovor o izgradnji fabrike autokomponenti u koju će biti uloženo deset miliona evra.

Gorica Dimčić Tasić, predsednica opštine Svilanjac, kaže da je ta investicija izuzetno značajna za njen grad jer će znatno doprineti smanjenju nezaposlenih:

“Ovo je zaista prvi značajan projekat u Svilanjcu i to znači da ćemo otvoriti nova radna mesta i zaposliti ljude. Sam projekat je vredan oko deset miliona evra i u prvoj godini ćemo zaposliti stotinu ljudi, a na našu cifru od 1600 nezaposlenih ljudi prijavljenih na birou u ovom trenutku to je jako veliki broj.”

Božidar Đelić, potpredsednik Vlade Srbije zadužen za evropske integracije i ministar za nauku i tehnološki razvoj, kaže za naš program da je italijanski Fijat privukao veliki broj investitora koji su zainteresovani za izgradnju svojih pogona u Srbiji:

“Posle uspeha sa Fijatom, uspeha u Batočini i u drugim opštinama, poput Rače, i Svilanjac se nalazi na evropskoj karti automobilske industrije. Ovo je od prvoklasnog značaja, da dolaze ovakvi investitori, ne samo za Svilanjac već i za našu državu jer tamo gde su Fijat, Grah, Reum i drugi akteri u domenu komponenti za automobile doći će veoma brzo i drugi proizvođači automobila.”

Robert Grah, vlasnik slovenačke kompanije koja u Batočini pored Kragujevca gradi drugu fabriku auto delova, kaže da Kragujevac i njegova okolina imaju izvanredne mogućnosti za razvoj automobilske industrije i da su kvalifikovana radna snaga i dolazak Fijata presudni faktori koji utiču na veliko interesovanje stranih proizvođača auto delova:

“Svi u svetu kažu da je automobilska industrija generator razvoja čitave privrede i ekonomije i tako isto će biti i u Srbiji. Mislim da bez automobilske industrije Srbija više ne može i ovo znanje koje ima Srbija treba da iskoristi i da ide dalje u tom smeru.”

Veroljub Stevanović, gradonačelnik Kragujevca, kaže da je dolazak Fijata bio razumljiv jer je italijanski proizvođač automobila više decenija u Zastavi imao pouzdanog partnera. On kaže da su i brojne slovenačke firme, na osnovu ranijih iskustava, odlučile da prate Fijat i Zastavu:

“Mi, Zastava, smo dugo radili sa Slovencima, oni poznaju prilike u Srbiji i u Zastavi i dosta dobro procenjuju situaciju. Dakle, oni nisu slučajno već u Zastavi, vlasnici su Zastava alata i tapacirnice i obe firme izuzetno dobro posluju.”

Mnoge opštine u okolini Kragujevca videle su u obnavljanju saradnje između Zastave i Fijata šansu za brži sopstveni razvoj. Radiša Milošević, predsednik opštine Batočina, kaže da su povoljni uslovi za investicije najbolji putokaz za strane investitore:

“Svako ko dođe kod nas će dobiti besplatno zemljište, jedan ar jedno radno mesto. Ne postoje nikakve takse, ne postoji nikakvo plaćanje, sve ono što je na lokalnom nivou je oslobođeno plaćanja. Investitor je dužan da za jedan hektar uposli sto radnika, koliko ari toliko radnih mesta, sve ostalo je besplatno.”

XS
SM
MD
LG