Dostupni linkovi

Nova era odnosa sa italijanskim vlastima


Silvio Berluskoni (D) i Milo Đukanović (L) u Rimu, 17. jul 2008.
Silvio Berluskoni (D) i Milo Đukanović (L) u Rimu, 17. jul 2008.

Nakon godina loših odnosa Italije i Crne Gore u Rimu su se sastali premijeri dvije države, Silvio Berluskoni i Milo Đukanović, koji je u italijanskom glavnom gradu dočekan uz najviše počasti. Kako je to doživjela opozicija koja odavno tvrdi da Đukanović ne smije zakoračiti sa druge strane Jadrana zbog duvanske afere?

Crnogorski premijer Milo Đukanović sastao se juče u Rimu sa italijanskim kolegom Silvijom Berluskonijem i šefom parlamenta Đanfrankom Finijem. Ta je posjeta označila početak nove ere odnosa sa italijanskim vlastima koji su godinama bili narušeni suprotstavljenim interesima dvije vlade i opterećeni istragom italijanskih tužilaca o duvanskoj aferi kojom je bio obuhvaćen i crnogorski premijer. Vijest da je Đukanović prvi državnik sa prostora bivše Jugoslavije bio primljen od strane italijanskog državnog vrha uz najviše počasti naišla je na različite reakcije ovdašnje opozicije koja godinama tvrdi da se Đukanović ne usuđuje da otputuje sa druge strane Jadrana u strahu od mogućih posljedica. Komentarišući srdačan prijem crnogorskog premijera u Rimu i riječi hvale koje su mu uputili italijanski državnici lider Narodne stranke Predrag Popović kaže da ga to raduje:

"Činjenica da se gospodin Đukanović dobrovoljno prijavio i dao iskaz pravosudnim organima Italije u duvanskoj aferi u kojoj se pominje i njegovo ime očigledno je otklonilo one prepreke za uspostavljenje punih i pravih i potrebnih odnosa između Crne Gore i Italije. U svakom slučaju, što se Narodne stranke tiče mi smo veoma zadovoljni što su ti odnosi konačno normalizovani i očigledno da su one smetnje koje su postojali u tim odnosima za ovakvu vrstu saradnje koja se najavljuje između Crne Gore i Italije otklonjene i to je ono što nas raduje. Sve ostalo je u domenu pravosudnih organa. Kako će oni tu stvar završavati, na koji način to nije stvar na koju bi mi trebalo da obraćamo posebnu pažnju."

U Srpskoj narodnoj stranci nijesu presrećni zbog obnove odnosa sa Italijom. Potpredsjednik SNS-a Novica Stanić:

"Sve je to u sklopu povratka gospodina Đukanovića na mjesto premijera Crne Gore, njegovog odlaska u Bari da da izjavu povodom optužbi i nema sumnje da je tada postignut neki dogovor o njegovom daljem ponašanju u vođenju Vlade Crne Gore. Vjerovatno u to spada i priznanje Kosova, odnosno lažne države Kosova i mnogo toga drugog što ćemo u bliskoj budućnosti vjerovatno vidjeti i biti svjedoci tome."

RSE: Kako će to uticati na ugled opozicije koja je godinama tvrdila da Đukanović ne smije zakoračiti u Italiju?

Stanić: To samo potvrđuje da smo bili u pravu. Očigledno je da je gospodin Đukanović istrgovao, e, sad samo je pitanje ko će platiti tu cijenu, građani Crne Gore, Crna Gora ili što je malo vjerovatno da će Crna Gora od svega toga imati koristi.

Funkcioner Socijalističke narodne partije Vasilije Lalošević smatra da će Đukanovićeva posjeta Rimu uprkos svemu uticati na poboljšanje imidža Crne Gore sa one strane Jadrana:

"Jedno je sigurno, ne možemo na isti način dijeliti oduševljenje gospodina Đukanovića što je ponovo vidio Rim. Socijalistička narodna partija nije nikada imala problema sa italijanskim niti drugim tužilaštvima. Imali su ih neki ljudi koji su nekada, a i sada, predstavljali Crnu Goru. Naš osjećaj oko ove posjete Rimu je isti kao i onda, a naša priča je bila i tada, ali i sada da se u inostranstvu ali i ovdje mora promijeniti imidž Crne Gore i jednostavno eliminisati negativne ocjene o njoj. Ova posjeta Đukanovića, moram priznati, ipak je promjena imidža Crne Gore. Što će se desiti dalje sa sudskim procesima u Italiji našeg premijera nije na meni da sudim."

  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG