Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Hag: Tužilaštvo se žalilo na presudu Haradinaju


Tužilaštvo Haškog tribunala uložilo je žalbu na oslobađajuću presudu bivšem vođi rasformirane Oslobodilačke vojske Kosova i nekadašnjem premijeru Kosova Ramušu Haradinaju i njemu podređenom Idrizu Baljaju i zatražilo djelimično ponavljanje suđenja, kako bi bili saslušani svjedoci čije iskaze sudsko vijeće nije čulo u prvostepenom procesu.

Prvostepenom presudom, izrečenom početkom aprila, Haradinaj i drugooptuženi Idriz Baljaj oslobođeni su krivice po svih 37 tačaka optužnice za zločine počinjene nad Srbima, Romima i Albancima u okolini Dečana 1998. godine. Trećeoptuženi Ljah Brahimaj osuđen je na šest godina zatvora, zbog okrutnog postupanja prema zarobljenicima u logoru OVK u selu Jablanica.

U jučer uloženoj žalbi, koja je danas objavljena, Tužilaštvo ocjenjuje da je sudsko vijeće postupilo nepravično kada na kraju suđenja nije tužiocima odobrilo dodatno vrijeme koje su oni tražili da bi iscrpli sve mogućnosti da obezbijede iskaz dvojice ključnih svjedoka, za koje navodi da su bili "uznemiravani" i "zastrašeni". Za odlučivanje o žalbi Tužilaštva pred apelacionim vijećem ICTY ne postoji vremenski rok.

XS
SM
MD
LG