Dostupni linkovi

Obama počinje turneju po Evropi i Bliskom Istoku


Barak Obama
Barak Obama

Demokratski kandidat za predsednika SAD Barak Obama počinje turneju tokom koje će posetiti više država u Evropi i na Bliskom Istoku.

Prema najavama, Barak Obama će se zaustaviti u Jordanu, Izraelu, Nemačkoj, Francuskoj i Engleskoj. Senator iz Ilinoisa planira da poseti Irak i Avganistan, ali još uvek nije poznato da li će ratna područja biti deo puta. Najznačajniji deo turneje je poseta Nemačkoj. Sigurno je da će se građani Berlina okupiti u velikom broju kako bi pozdravili kandidata Demokrata. Naime, Evropljani sa radošću dočekuju poruke promena senatora iz Ilinosa, pogotovo nakon sedam godina Bušove vladavine, koji je izuzetno nepopularan u Evropi. Mnogi već sada upoređuju Baraka Obamu i jednog od najpopularnijih američkih predsednika Džona Kenedija. I sam Obama podržava takvo poređenje, pa je i on kao Kenedi izbrao upravo glavi grad Nemačke da se obrati Evropi sa novim viđenjem američke spoljne politike.
Portparolka Obaminog protivkandidata republikanca McCaina izjavila je ranije da je ovaj put način na koji Obama pokušava da se takmiči u spoljnoj politici. Republikanci pokušavaju da ospore Obaminu sposobnost da se izbori sa spoljnim krizama. McCain je stekao iskustvo u spoljnoj politici tokom četiri mandata u Senatu. On je do sada osam puta posetio Irak, a Obama samo jednom.
Londonski "Times" ocenjuje da je turneja Baraka Obame po Bliskom Istoku, Evropi i Afganistanu do sada nezapamćena predstava, u kojoj će se jedan američki predsednički kandidat po prvi put obratiti masi pristalica u inostranstvu. List ocenjuje da je, uprkos spoljnopolitičkoj pompi i sastancima na visokom nivou s liderima Izraela, Iraka, Afganistana, Jordana, Zapadne obale, Nemačke, Francuske i Velike Britanije, pravi cilj Obamine turneje ipak osvajanje simpatija glasača u Americi, koji mu, prema istraživanjima, najviše zameraju nedovoljnu posvećenost nacionalnoj bezbednosti - dok u Evropi za njim vlada prava pomama.Činjenica da sa Obamom putuje pun avion novinara, pravi ogroman kontrast u odnosu na republikanskog kandidata, koji je, navodi "Times", u maju takođe obišao Bliski Istok i Evropu, ali se na njegovu posetu regionu malo ko uopšte osvrnuo.
XS
SM
MD
LG