Dostupni linkovi

Besplatne vize krajem godine?


Na putu BiH prema EU jedno od najzanimljivijih pitanja za građane BiH je kada će moći putovati bez teške, komplikovane i skupe procedure za dobijanje viza. Pregovori o jednostavnijem viznom režimu sa nekim evropskim zemljama su već počeli, a ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj najavljuje da bi do kraja godine građani mogli biti oslobođeni plaćanja viza.

Evropska unija bi do kraja ove godine građanima Bosne i Hercegovine mogla ukinuti taksu plaćanja viza, kaže za naš program ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj. Bosanskohercegovački šef diplomatije navodi kako ministarstvo na čijem je čelu, zajedno sa svim bosanskohercegovačkim ambasadama u zemljama Evropske unije, intenzivno radi na lobiranju za ukidanje taksi do konačnog stupanja na snagu bezviznog režima:

„Moja ideja i akcija koju sam poduzeo je da u ovom prelaznom periodu, da ga tako nazovemo, građani BiH, koji nisu u onih 19 kategorija koji već uživaju ta prava, znači da svi građani BiH, bez izuzetka kojoj kategoriji građana pripadaju, budu oslobođeni plaćanja ove takse od 35 eura. Ukidanje iznosa od 35 eura je prvenstveno i mogućnost zemlje bilteralno - da ona kaže da ukida taj iznos, a dodatna potpora tome je da i Komisija zauzme takav stav. Prema tome, moramo sa obje strane ići prema zemljama članicama EU, odnosno ja prema svojim kolegama, što sam već uradio, a jučer sam tražio podršku Evropske komisije.“

Ministar Alkalaj kaže kako je otvorenost i spremnost Evropske unije da pomogne Bosni i Hercegovini na putu ispunjavanja uslova iz Mape puta velika. Na tom putu BiH treba ispuniti 43 uslova, od kojih su neki ispunjeni, neki u proceduri, a većina je tek na početku. Evropska komisija će na sjednici 15. novembra dati ocjenu o napretku BiH - i od te sjednice uveliko zavisi hoće li doći do ukidanja takse plaćanja viza.

Mladi u BiH pozdravljaju incijative bh. političara koje idu u pravcu da se ukine plaćanje taksi, ali i napominju kako to dugoročno neće pomoći da se nesmetano putuje po Evropi. Govori izvršni direktor Omladinske informativne agencije Jan Zlatan Kulenović:

„Moramo reći dvije stvari: jedna je da ambasade još uvijek danas, po našem iskustvu, kad šaljemo volontere i predstavnike omladinskih organizacija na neka putovanja, ne prakticiraju previše te vizne olakšice. One su vrlo usko vezane za pojedine grupacije građana, uključujući i mladih, i nije uvijek jednostavno dobiti jednu takvu olakšicu. Druga stvar koja je jako bitna jeste da to samo po sebi ne rješava suštinski problem putovanja i odlaska mladih po Evropi iz prostog razloga što i dalje je vrlo komplikovana, u redu po pet, šest ili više sati, što i dalje stavlja mlade u BiH u jedan neravnopravan položaj u odnosu na njihove vršnjake u drugim zemljama.“

Na naše pitanje kada Bosanci i Hercegovci mogu očekivati potpuno ukidanje viza, odnosno uspostavljanje bezviznog režima sa zemljama Evropske unije, ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj odgovara:

„Realno, treba očekivati za jednu godinu dana. Ohrabrenje nam daju ozbiljnost, kako se pristupilo tom poslu, aktivnost našeg interresornog tima. Prema tome, BiH je ozbiljno prišla tom poslu i ja se nadam da u roku godine dana građani BiH će moći putovati bez viza.“

Podsjećamo: za Evropsku komisiju su ključne četiri oblasti na putu ukidanja viza. To su efikasnost države u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, sigurnost putnih isprava i pouzdanost državnih organa koji se tim poslovima bave, zatim kontrola vanjskih granica, te jačanje pravne države i demokratskih vrijednosti u cijeloj zemlji.

XS
SM
MD
LG