Dostupni linkovi

Promena američkog diplomatskog kursa


Medijski izveštaji iz Washingtona nagoveštavaju da Sjedinjene Države razmatraju mogućnost otvaranja neke vrste diplomatske misije u Teheranu. State Department odbio je da potvrdi, ali i da demantuje ovakve navode. Ukoliko do toga dođe, biće to prvi put da su Sjedinjene Države diplomatski prisutne u Iranu od islamske revolucije pre skoro 30 godina.

Nagađanja o otvaranju diplomatske misije usedila su dan nakon što je Washington, radikalno izmenivši dosadašnji pristup, potvrdio da će američki državni podsekretar Nicholas Burns ovog vikenda u Ženevi prvi put prisustvovati međunarodnim razgovorima s glavnim iranskim nuklearnim pregovaračem. Burns će se pridružiti šefu evropske diplomatije Havijeru Solani i predstavnicima pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN i Nemačkoj u novim nuklearnim pregovorima. Portparolka Bele kuće Dejna Perino izjavila je da Burns putuje u Ženevu kako bi čuo odgovor Teherana na novu ponudu za zamrzavanje programa obogaćivanja urana. “Nismo tamo da pregovaramo”, naglasila je Perino.

Burns će samo ovaj put učestvovati na ovom sastanku, ali, kako je rečeno u Beloj kući, nisu zatvorena vrata za dalje pregovore.


Hosein Arian, stučnjak za vojna i odbrambena pitanja za iranski servis našeg radija u susret tim razgovorima rekao je kako uvek postoji opasnost da iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad i dalje istrajava na obogaćivanju uranijuma, što bi moglo uticati na to da SAD i Izrael i napuste diplomatski način rešavanja spornog iranskog nuklearnog programa.

Podsetimo da Vašington i Teheran nemaju diplomatske odnose od 1980. godine, kada ih je američki predsednik Džimi Karter prekinuo pošto su islamski studenti zauzeli diplomatsko predstavništvo SAD u Teheranu u novembru 1979. Aktuelni predsednik Džordž Buš 2002. godine uključuje Iran u zemlje koje naziva “osovinama zla”.

XS
SM
MD
LG