Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Priča o grbu i himni nije završena


Novi grb RS

Narodna skupština RS, nakon višesatne i burne rasprave, usvojila je u utorak kasno uveče nova rješenja grba i himne RS-a. Međutim, nezadovoljni usvojenim, Bošnjaci su već najavili da će usvajanje ustavnog zakona o zastavi, grub i himni RS-a blokirati pokretanjem vitalnog nacionalnog interesa u Vijeću naroda.

 • Nova himna Republike Srpske, ako prođe potrebnu proceduru, biće kompozicija “Moja Republika” banjalučkog autora Mladena Matovića.


  Novi grb u crvenom štitu ima srebrenog, dvoglavog orla u poletu, sa po jednim zlatnim krinom sa obje strane orlova repa. Na grudima orla je crveni štit, a na njemu srebreni krst između četiri ista takva ocila, bridovima okrenutim ka stablu krsta. Držači grba su dva propeta krunisana crvena lava koji na spoljnom ramenu imaju kružne, zlatom oivičene štitove. Postament je zlatni ornamentalni troplet.


  Podršku ustavnom zakonu o dopuni Ustavnog zakona o zastavi grbu i himni RS-a koji regulira to pitanje, dalo je 49 poslanika vladajuće koalicije.


  Predsjednik Skupštine i Komisije za simbole RS-a Igor Radojičić ocijenio je da je bolja varijanta da RS ima i nove simbole nego da nema nikakve:


  “Pa ako ih neko poništi, borićemo se opet. I ova priča nije završena, i ja sam tog potpuno svjestan. Ići će ovo i na Vijeće naroda i na Ustavni sud RS-a, možda neko pokrene i pred Ustavnim sudom BiH - ali nije jedina već je jedna od stotinu priča na kojima se sukobljavamo u BiH i oko kojih se tužimo, sudimo i oko kojih se ne razumijemo.“


  Uzdržani kod glasanja su bili poslanici Srpske demokratske stranke i Srpske radikalne stranke, koji su smatrali da, uprkos činjenici da je Ustavni sud BiH prethodne simbole RS-a, grb Nemanjića i himnu Bože pravde proglasio nevažećim, treba zadržati te simbole. Predsjednik Kluba poslanika SDS-a Borislav Bojić:


  „Postoji himna koja nije sporna za SDS, nije sporna za srpski narod, nije sporna za RS - to je himna Bože pravde - kao što nije sporan ni grb Nemanjića, i mislim da nikoga ne vrijeđa i to je ono što ja vjerujem da će biti u RS-u kada se ovdje uspostave demokratski odnosi u kojima će odlučivati građani koji žive u ovoj zemlji koja se zove RS.“


  Protiv predloženih rješenja bili su poslanici Stranke demokratske akcije, Stranke za BiH i Socijaldemokratske partije BiH. Poslanik Stranke za BiH Šaban Sivić:


  „Ovo što se desilo juče, mislim da smo dobili simbole srpskog naroda, a ne obilježja RS-a, s obzirom da se u obilježju grba RS-a Bošnjaci zaista ne mogu prepoznati, a ono što je malo dato - dvije krunice - to je tako stidljivo, tako je sramno - da se ispuni forma, evo Bošnjacima je dato i oni su zastupljeni. Ali nismo zastupljeni i ne možemo biti zadovoljni jer davanje onolikoga mjesta u samom grbu, i to sam i rekao, je li to ta ravnopravnost?“


  Petosatna rasprava o grbu i himni RS-a samo je potvrdila da se ovako bitne stvari, možda, ne bi trebale usvajati u izbornoj godini, smatra politički analitičar Tanja Topić:


  „Stiče se utisak da je sve stalo i da je život stao, tako da se cjelokupan politički život u ovom trenutku odvija u znaku predstojećih izbora, tako da bih ja i cjelokupnu raspravu stavila u taj kontekst predizborne kampanje. Naravno, s punim pravom možemo postaviti pitanje otkud opet toliko igranja na nacionalnu kartu i na nacionalni osjećaj ako znamo da je riječ, ipak, samo o lokalnim izborima.“


  Bošnjaci su već najavili da će usvajanje novih simbola RS-a blokirati u Vijeću naroda Narodne skupštine RS-a, koje treba da potvrdi ovaj ustavni zakon. Predsjednik Kluba delegata iz reda bošnjačkog naroda u Vijeću naroda Edin Ramić:


  „Kad je u pitanju grb RS-a, izglasan na sjednici Narodne skupštine, jasno je da je suština tog grba stari grb RS-a koji je osporen pred Ustavnim sudom BiH. Klub Bošnjaka će, kad je u pitanju izglasani grb RS-a, argumentirano i stručno obraditi prijedlog grba i zatražiti zaštitu nacionalnog interesa jer je već izvjesno da mi ne možemo biti zadovoljni s identifikacijom s obzirom da je središnji dio grba ono što je zapravo identifikacija obilježje samo jednog naroda.“


  Ni sa usvojenim rješenjem za himnu nismo zadovoljni, kaže Ramić:


  „Njen tekst može biti prilagodljiv bilo kojoj zemlji svijeta s obzirom da nema ništa što je identifikacija niti kulture, niti tradicije ovih prostora, osim samog naziva RS-a i veličanja RS-a kao zemlje, odnosno kao države, što je sporno za Bošnjake.“

 • Da podsjetimo: Ustavni Sud BiH 31. marta 2006. godine donio je odluku da Ustavni zakon o zastavi, grbu i himni RS-a nisu u skladu sa međunarodnom konvencijom o ukidanju svih oblika rasne diskriminacije, ni sa Ustavom BiH. U obrazloženju odluke Ustavni sud je naveo da ne može prihvatiti kao racionalno i opravdano da bilo koji od konstitutivnih naroda ima privilegovan položaj u očuvanju tradicije, kulture i identiteta imajući u vidu činjenicu da sva tri konstitutivna naroda i ostali građani BiH svoja prava i obaveze ostvaruju na jednak način, kako je to predviđeno ustavima BiH i RS-a.
 • 16x9 Image

  Erduan Katana

  Novinarstvom se bavi od 1996. godine, kada radi u magazinu "Novi prelom" u Banjaluci koji je u to vrijeme bio jedna od rijetkih opozicionih novina u Republici Srpskoj. Od 2000. dopisnik Radija Slobodna Evropa iz Banjaluke. Obrađuje političke i društvene teme.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG