Dostupni linkovi

Napadi kosovskih hakera


Proteklih dana dva sajta u Crnoj Gori napadnuta su od strane kosovskih hakera, prvo dva puta sajt nacionalne aviokompanije Montenegro airlinesa, potom jutros dnevnika "Vijesti". Takvi upadi mogući su, smatraju stručnjaci, pošto se u Crnoj Gori nedovoljna pažnja poklanja mjerama zaštite internet prezentacije.

Dan nakon što je u ponedjeljak 14.jula od strane kosovske hakerske grupe napadnut sajt Montenegro airlines-a ista je grupa na nekoliko sati sa istom ikonografijom, albanskim nacionalnim obilježjima, muzikom i parolom "Ujedinjena Albanija" napala sajt najtiražnijeg dnevnika u Crnoj Gori "Vijesti" koje su na svojim stranicama objavile informaciju o prethodnom upadu na sajt nacionalne aviokompanije. Glavni i odgovorni urednik "Vijesti" Ljubiša Mitrović, međutim, ne vjeruje da je napad kosovskih hakera povezan, a takođe ne vjeruje ni da je politički motivisan:

"Ne vidim neku direktnu vezu. Mislim da je riječ o hakerskim igrama i ne vidim nikakvu politiku u tome iako mnogi pripisuju političku dimenzuju ili političke ciljeve i namjere. Hakerski upad, doduše, povremeno sadrži i političke poruke, ali se u suštini radi više o hakerskim igrama."

Stavove glavnog urednika "Vijesti" podupiru i tvrdnje stručnjaka za ovu oblast izvršnog direktora firme "Logate" Đorđija Zekovića koji smatra da se ovakve stvari događaju prvenstveno zbog toga što crnogorski sajtovi u većini u nedovoljnoj mjeri vode računa o mjerama zaštite:

"Crnogorske firme dosta slabo ulažu u taj «security», tako da se to obično radi tako što oni uplate jednom i to se napravi i to godinama stoji bez ažuriranja mjera. Klinci koji su tom fazonu da postanu hakeri, redovno posjećuju te internet sajtove đe proučavaju što neki virusi rade, tako da prikupe te passworde. Oni u principu sve dobiju na gotovo i kada dobiju passworde onda vrlo jasno to izmjene.Tako da u suštini taj oblik napada nije toliko ozbiljan. To je ozbiljna nepažnja administratora. Zbog toga se to najviše dešava."

Iako ikonografija kosovske hakerske grupe sadrži jake političke konotacije Zeković smatra da takve grupe, izuzev štete koju nanose sajtovima, u političkom su smislu bezopasne:

"Ja sam u Internetu Crne Gore radio kao security officer zadnjih deset godina, tako da su to obično klinci koji žele da postanu hakeri, gledaju američke filmove i onda su u tom fazonu. Tako da u principu to su gotovo sigurno adolescenti koji se tako malo iživljavaju na sistemima, i najviše naštete ugledu firme. Iole poznata firma kao što je to Montenegro airlines, kad vam neko upadne na sajt, onda se tu dovodi u pitanje koliko je siguran prtljag koji ide, je li sigurna karta, je li siguran avion, je li neko hakovao sistem pa rekao da vrijeme slijetanje aviona neko drugo ili polijetanje."

U svakom slučaju, kaže glavni urednik "Vijesti" Ljubiša Mitrović, riječ je o kriminalnom djelu do sada neuobičajenom kod nas:

"Ali te hakerske igre spadaju u kriminal, to jesu kriminalne radnje, nova vrsta kriminala. U svijetu već odavno odomaćena, kod nas u posljednje vrijeme, to je taj kompjuterski kriminal protiv kojega se sve policije u svijetu bore pa i crnogorska policija, ali kao što je poznato crnogorska policija i uopšte Crna Gora nema dovoljno ni tehničkih ni kadrovskih kapaciteta da se uspješno nosi sa tim izazovom."

XS
SM
MD
LG