Dostupni linkovi

Spoljnopolitički prioriteti Baraka Obame


Barack Obama
Barack Obama

Nedelju dana uoči puta u Irak i Avganistan, predsednički kandidat Demokratske partije na predstojećim američkim izborima Barak Obama predstavio je prioritete svoje spoljne politike. Ocenio je da fokusiranje na Irak odvraća pažnju SAD od drugih pretnji i ponovio da mu je cilj povlačenje američkih snaga iz Iraka u roku od 16 meseci.

Jedan od ključnih problema o kojima je Obama govorio bio je rat u Iraku, za koji je rekao da odvlači pažnju Amerike i iscrpljuje njenu ekonomiju:

“Taj rat nas odvraća od svih pretnji sa kojima smo suočeni i puno mogućnosti koje su nam na raspolaganju. On umanjuje našu bezbednost, naš položaj u svetu, našu vojsku, našu privredu i resurse potrebne da se suočimo sa izazovima 21.veka. Jednostrano usredsređivanje na Irak, bez određivanja trajanja akcije, nije zdrava strategija kojom će se zadržati bezbedna Amerika.”

Obama smatra da je ponovno jačanje talibana u Avganistanu pretnja koju SAD nisu mogle savladaju jer im je pažnju odvukao rat u Iraku. Obećao je da će, ako bude izabran za predsednika, poslati još 9.000 vojnika u Avganistan i da će to omogućiti smanjivanjem broja vojnika u Iraku. Odgovarajući na Obamin govor, predsednički kandidat Republikanaca Džon Mekejn rekao je da on ima iskustva koja mu mogu omogućiti da se pobedi u oba rata, i u Iraku i u Avganistanu:

"Ja znam kako se dobijaju ratovi. Ako budem izabran, preokrenuću rat u Avganistanu, baš kao što smo preokrenuli rat u Iraku, sveobuhvatnom strategijom za pobedu. Ja znam kako to da uradim.”

Očekuje se da će budućnost Iraka biti centralna tema u novembarskoj izbornoj trci za novog šefa Bele kuće između Mekejna, senatora Arizone, i Obame senatora Ilinojisa. Prema anketi koju je juče objavio Vašington Post, Amerikanci su podeljeni u odnosu na stav predsedničkih kandidata o Iraku - 47 odsto više veruje Mekejnu, 45 odsto Obami.

XS
SM
MD
LG