Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Mlak obračun unutar sudstva


Najavljeni rezovi u sudstvu i obračun sa ljudima koji godinama urušavaju ugled profesije za sada nijesu toliko prepoznatljivi. Preispitivanje rada crnogorskih sudija koje je ispratilo drastično uvećanje njihovih primanja svelo se za uopštenu kritiku, a predsjednici sudova su Sudskom savjetu uputili samo dva prijedloga za razriješenje kolega čiji su rad dužni da nadziru. Oba prijedloga stigla su iz Osnovnog suda u Baru.

Predsjednik Senata Udruženja pravnika Crne Gore Stanko Marić kaže da ništa drugo nije ni očekivao jer je za reformu pravosuđa neophodna iskrena politička volja:

"Ja sam to rekao da je to samo politička priča jer, na žalost, predsjednik suda se ponaša kao partijsko politički lider, a ne kao šef sudske vlasti jer ona (Vesna Medenica prim.aut) kao tužilac je pokretala vrlo specifične postupke pred svake izbore kada je ona bila tužilac. Prema tome, ona je partijsko politički radnik, a ne predsjednik Vrhovnog suda. Mi smo, dok sam ja bio u Sudskom savjetu, toliko insistirali da oni to rade jer dok je to radio gospodin Pažin, nijedan više to nije radio jedino su pod krivičnom optužbom i to je to. Inače, procesuiran nije nijedan slučaj, sem što je gospodin Pažin procesuirao."


U Socijaldemokratskoj partiji čiji čelnici odavno govore o "trulim daskama" u crnogorskom sudstvu vjeruju da je reforma krenula. Portparol SDP-a Raško Konjević:

"Pred crnogorskim sudstvom su ozbiljna očekivanja da ubrza reforme, osvježi svoju kadrovsku osnovu i identifikuje i ukloni "trule daske". Imenovanjem novog predsjednika Vrhovnog suda urađeni su pomaci koji ohrabruju. Oročeni su rokovi za završetak djela organizovanog kriminala i korupcije, završena je istraga o procesu deportacije. Ima mjeriljivih i vidljivih pomaka naprijed. Izazovi su veliki jer se očekuje ostvarenje pune pravde u ključnim slučajevima za ubistvo inspektora Šćekića i urednika "Dan"-a Jovanovića. Pojedine sporne sudije su same napustile svoje funkcije. Očekivanje javnosti za dodatnim ubrzanjem rada su opravdana i vjerujem da će se ona i ostvariti. Sudijama koji ne obavljaju na kvalitetan, ažuran način svoje funkcije nije mjesto u pravosuđu i sada je dodatno teret na Sudskom savjetu i pritisak javnosti će sigurno djelovati pozitivno."

Komentarišući informaciju da su u Sudskom savjetu proslijeđena samo dva prijedloga za razriješenje sudija advokat Budislav Minić kaže da to samo potvrđuje opšte poznatu činjenicu:

"Da su "rak rana" crnogorskog sudstva predsjednici sudova, bez rezerve, od Vrhovnog do posljednjeg Osnovnog. Ta kontrola ovakvog stanja, održavanja ovakvog stanja odvija se od onih centara moći koji to kontrolišu preko predsjednika sudova. Tu ima izuzetaka, prije svega mislim na predsjednika Osnovnog suda u Podgorici, na predsjednika Osnovnog suda u Rožajama koji nijesu tipični predsjednici nego su ljudi koji se trude da poprave u granicama mogućeg rad sudova, ali u većini, a polazeći od predsjednika Vrhovnog suda u zadnjih deset, petnaest godina, koliko ja to pratim, tu je najkrupnija greška i najkrupniji limit za napredovanje sudova, a onda dalje do predsjednika osnovnih sudova. Kada poteče inicijativa za razriješenje predsjednika sudova, pa tamo dođu predsjednici koji u ovom trenutku za kojima vapi sudstvo i društvo u ovom trenutku onda će doći predlozi za razriješenje sudija. Do tada stanje mora biti tako kako pokazuje i ova nepobitna činjenica da od takvih predsjednika sudova ne treba očekivati razriješenje sudija koji su otprilike na nivou predsjednika sudova."

  • 16x9 Image

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG