Dostupni linkovi

Al Bašir odbacio optužbe Haga


Sudanski predsednik Omar Hassan al-Bashir
Sudanski predsednik Omar Hassan al-Bashir

Međunarodni krivični sud u Hagu podigao je optužnicu i naložio hapšenje sudanskog predsednika Omara Hasana al-Bašira zbog genocida nad afričkim plemenima u Darfuru. Sudan poriče optužbe i osporava nadležnost suda.

Sudanski predsednik Omar Hasan al-Bašir odbacio je optužbe Međunarodnog krivičnog suda u Hagu za genocid nad afričkim plemenima u Darfuru. On je poručio da ovaj sud nije pravno nadležan u Sudanu i da su optužbe te institucije protiv njega - laži.

“Od početka smo govorili da nismo članovi suda i da nismo potpisnici njihovog protokola. Taj sud nije pravno nadležan u Sudanu.”

Potpredsednik Sudana Ali Osman Taha rekao je da vlasti ne mogu da garantuju bezbednost humantiranim radnicima u Darfuru, gde je u napadima arapske milicije poginulo stotine hiljada ljudi, a milioni su proterani od kada su počeli sukobi 2003. godine. Glavni tužilac Međunarodnog suda u ponedeljak je naložio sudu da raspiše poternicu za Al-Baširom:

“Znamo da su napadi bili usmereni na civile. U svim napadima snage su masovno silovale žene i devojke, drugo imamo slučajeve u kojima su i vojska i Dzandzavid milicija, koja je podržavala otpadnike, bila usmerena upravo na civile.”

Sudanske snage su 2004. godine, pomoću lokalne policije, proterale većinu pripadnika afričkih etničkih plemena Fur, Masalit i Zagava, pokušavajući da ih izgladne stalnim napadima. Analitičari upozoravaju da bi podizanje optužnice od strane Međunarodnog krivičnog suda protiv Bašira moglo da onemogući održavanje demokratskih izbora, predviđenih za 2009. godinu, kao i da ga natera da odstupi s vlasti.

XS
SM
MD
LG