Dostupni linkovi

Novi izbori u Beogradu?


Skupština Beograda, Foto: Bojana Matić
Skupština Beograda, Foto: Bojana Matić

Otimanje oko vlasti u Beogradu glavni grad Srbije postepeno uvodi u stanje prinudne uprave, koje se pak može razrešiti samo izborima. Političke stranke našle su se u pat poziciji, nakon što su se Socijalisti predomislili i odustali od dogovora sa Radikalima.

Bez šansi da preuzmu vlast u prestonici Srbije, Šešeljevi Radikali i Koštuničini Narodnjaci napustili su sednicu Skupštine Beograda na kojoj su verifikovani mandati odbornika izabranih na izborima 11. maja. Bez šansi da formiraju neophodnu većinu za zadržavanje vlasti u Beogradu, Tadićeve Demokrate i partije sa njima u koaliciji odložili su izbor svih gradskih funkcija za šta zakonski rok ističe 22. jula. Bez šansi da suprotno volji organa svoje partije podrže Radikale, sa kojima su potpisali Sporazum o savezu, ili Demokrate, sa kojima su formirali Vladu, Socijalisti su pognute glave izašli iz zgrade Skupštine Beograda.

Iako se na njeno održavanje čekalo mesec i po dana, većina za formiranje vlasti u Beogradu nije postojala ni na dan održavanja konsitututivne sednice Skupštine grada. Dan pre sednice Socijalisti su odustali od Sporazuma koji su 28. maja na Kalemegdanu potpisali sa Radikalima i narodnjačkom koalicijom, a koji je omogućavao partiji Vojislava Šešelja da dođe na vlast u prestonici. Radikalu Aleksandru Vučiću ovo je drugi put da mu izmiče šansa da postane gradonačelnik Beograda. Na sednici Skupštine grada pozivao je na ponavljanje izbora:

“Idemo na nove izbore da vidimo šta će narod da kaže!”

Vučićev glavni politički protivnik, kandidat Demokrata za gradonačelnika Beograda, Dragan Đilas zalaže se protiv izbora:

“Izbori su stvar koja oduzima dosta vremena, dosta novca. Imate deo političara koji su najsrećniji kada su izbori jer mogu da se slikaju, snimaju spotove, gostuju po televizijama, kače svoje slike na bandere i bilborde…”

Socijalista Aleksandar Antić u Skupštini grada prvi put se susreo oči u oči sa funkcionerima Šešeljeve partije i Koštuničinog bloka i to dan nakon što je njegova stranka odlučila da izigra dogovoreno savezništvo sa desničarima, ali i da ne prihvate saradnju sa Demokratama, čiji lider Boris Tadić im je zapretio da će ukoliko podrže Radikale i narodnjake dovesti u pitanje i opstanak pre sedam dana formirane Vlade Srbije u kojoj imaju pet vrlo bitnih resora. Anitć nije krio da mu je neprijatno:

“Naravno nije mi prijatno što naš koalicioni Sporazum nije ispoštovan, ali ja kao član Socijalističke partije Srbije sam u obavezi da se ponašam u skladu sa odlukama svoje partije.”

Izvesno je da će se Socijalistička partija Srbije tek sada naći pod pritiscima. Dragan Đilas saopštio je da koliko danas počinje nov krug pregovora sa SPS-om u nadi da će u narednih osam dana kada ističe roka za formiranje gradskih organa vlasti postići dogovor o preslikavanju republičke vlasti na nivo Beograda:

“Mi ćemo im ponuditi razgovore, dati našu ponudu. imamo podršku LDP-a. Ako žele da gradimo grad zajedno, gradićemo ga.”

Pomenuta Liberalno demokratska partija Čedomira Jovanovića takođe se našla u nezavidnoj situaciji, nakon što je prošle sedmice ušla u koaliciju sa Socijalistima u Novom Beogradu, dok sami Socijalisti odbijaju da sa njima formiraju vlast u prestonici. Ipak, LDP ostaje pri odluci da podrži svaku većinu koju bi formirala koalicija okupljena oko Demokrata, ali se i ne opiru ni novim izborima. Odobrnik LDP-a Dejan Ranđić:

“Izjave čelnika SPS-a u kojima prizivaju koalicije sa nekim političkim strankama koje su u proteklom periodu pozivale građane na rušenje grada Beograda apsolutno su neprihvatljive za nas.”

Uz više prekidanja tročasovne sednice, demokratska većina uspela je da verifikuje mandate svih 110 odbornika i tu se zaustavila. Za ovu odluku glasalo je 58 odbornika, što je za dva glasa više od neophodne većine. Radikali i Narodnjaci nisu dočekali glasanje. Napustili su sednicu još pri glasanju o dnevnom redu uz optužbe da ni njegove tačke nisu usvojene, jer je glasalo svega 54 odbornika. Pre nego što su izašli, vlast su optužili za kršenje demokratskih pravila, što je DSS-ovac Nebojša Bakarec ovako objasnio:

“Dolazite u situaciju da vam Srpska radikalna stranka drži lekcije iz demokratije. To govori o tome na koje grane je pala vaša stranka. A vi tu stranku nazivate strankom mraka, haosa, mračnih devedesetih i tako dalje.”

Ili, to je ista ona partija sa kojom bi DSS Vojislava Koštunice po prvi put zvanično mogla zajedno da izađe na ponovljene izbore u Beogradu. Pre svega zbog toga bi ti izbori bili vrlo zanimljivi jer bi se na njima videlo koja je od novoformiranih koalicija održiva. Demokrate bi verovatno učestvovale udružene sa G-17 plus, dok bi Radikali i Koštuničin DSS ovde mogli formalizovati svoje savezništvo. Radikal Aleksandar Vučić kaže kako je spreman da uđe u razgovore o toj mogućnosti:

“Mi smo uvek izlazili samostalno na izbore ali spremni smo da razgovaramo o svim načinima kako da se pobedi korumpirana vlast u Beogradu. Vlast koja nije htela da odstupi ni pred demokratskom voljom Beograđana.”

Mogućnosti savezništva sa Radikalima ovog puta nisu se usprotivili ni u DSS-u. Andreja Mladenović:

“Rano je sada govoriti o tome. Mi imamo naš predizborni savez i mi postupamo i u postizbornom savezu zajedno.”

Posle odustajanja od postignutih dogovora, čini se da u borbi za Beograd ništa nije isključeno, od pritisaka i upozorenja, pa do sitnih smicalica, poput ove zabeležene u trenutku kada je Aleksandar Vučić novinarima davao izjavu, a hodnicima se prolomila zaglušujuća buka. Mnogo je odbornika koji su bili uvereni da zvučnici koji su proizvodili ovu bolnu mikrofoniju nisu u vreme pauze, dok je Vučić davao izjavu, slučajno ostali upaljeni, pa je i on sam zaključio:

“Zaista nisam ja kriv!”

XS
SM
MD
LG