Dostupni linkovi

Bitanga i princeza


Nenad Pejić
Nenad Pejić

Nema više udvaranja, večera, lijepih riječi, cvijeća, iščekivanja, sanjarenja..........Gubljenje vremena. Nema više ničega. Samo čisti poriv. Svi postajemo dio dokumentarca iz "National Geografic-a“.

Vrlo mladi par na jednom Praškom trgu. Ona blista. Izvana i iznutra. Kosa plava, oprana, uredna frizurica. Diskretne naušnice - stalno joj osmijeh na ustima. Šarena haljinica, kratka, kako i dolikuje. Bluza jednobojna, boje sandala. Jedno dugme raskopčano. Sasvim dovoljno. Korak bezbrižno vrckast. Tijelo takodjer. Ne vjerujem da ima više od petnaestak godina. Poželio bi je svaki otac za kćer.

Šokirao me podatak koji sam pročitao prije nekoliko dana: "Svaka treća tinejdžerka u Sjedinjenim Američkim Državama zatrudni prije nego što navrši 20 godina!" - kaže Sarah Brown, direktorica Nacionalne kampanje za spriječavanje trudnoća u tinejdžerki. Američki stručnjaci za adolescentnu medicinu kažu da Sjedinjene Države imaju veći natalitet u tinejdžerki nego bilo koja druga razvijena zemlja svijeta.

DeVanna je imala 17 godina kad je saznala da je trudna i da će imati trojke. Danas, tri godine kasnije, DeVanna je dvadesetogodišnja samohrana majka koja radi noćne smjene u okolici Washingtona, pokušavajući da odgaja djecu. Bori se kao lavica, otac djece se negdje izgubio.

U gradu Gloucester, u državi Massachusetts, u SAD naravno, učenice srednje škole su se dogovorile da zatrudne u isto vrijeme!!?? Tek tako – "hajd'mo da zatrudnimo", kao da su rekle "hajd'mo u kino"!

Jedna je jedanaestogošnja djevojčica zatrudnila u Pragu prije koju godinu nakon što se sa ostalim djevojčicama igrala "ruskog ruleta". Djevojčice se skinu, okrenu gole jedna prema drugoj, uhvate za ruke i formiraju krug. Dječaci se takodjer skinu i "postave se" iza djevojčica formirajući svoj krug. Krugovi se vrte u obrnutim pravcima i kako koja djevojcica kaže stop, rade one stvari gdje se ko zatekao!!

Kažu da sad ima neka nova vrsta komunikacije medju mladim ljudima. Pošalju poruku preko bluetooth (koji prima i šalje signal samo na oko 15-20 metara razdaljine) da žele seks. Sad i odmah. Pošalju poruku, padne dogovor i sklone se u najbliži haustor, WC, u neku drugu rupu i - obave posao. Poslije toga se razidju kao da se ništa nije ni dogodilo. Nema više udvaranja, večera, lijepih riječi, cvijeća, iščekivanja, sanjarenja..........Gubljenje vremena. Nema više ničega. Samo čisti poriv. Svi postajemo dio dokumentarca iz "National Geografic-a“.

Znam jednu Karlu, ima devet godina, koja je sa svojom desetogodišnjom prijateljicom Monikom pričala kako želi imati dijete!? Slušao sam napet tu raspravu i odlučio da se "uključim":

"Lijepo je imati dijete, ali dijete treba hraniti, oblačiti, voditi kod ljekara, a za sve to treba novaca. Dakle, najbolje je prvo završiti školu, biti dobar učenik jer samo tako možete naći dobar posao koji će vam donijeti novce pa onda možete sve kupiti svom djetetu!"

Čim je moja pedagogija završila, nije im trebalo ni pet sekundi da mi odgovore:

"Ne treba naći dobar posao i ne treba biti odličan u školi!"

!!!???

"Udaćemo se za bankara!"

Sva je moja pedagogija pala u vodu u jednoj sekundi. Nije pomogla ni tvrdnja da u svijetu ima mnogo više djevojaka nego bankara. Ništa nije pomoglo da se riješim udaje za bankara. Sve je postala obična trka za uspjehom i trka za novcem. One imaju devet i deset godina i već su počele da trče. Više niko nema vremena za nikog. U metroima i tramvajima svi graju igrice na svojim mobitelima, šalju ili čitaju SMS poruke, gledaju video na youtubu, stavili u uši slušalice iPOD-a i nešto slušaju. Tamo u ćošku neki "staromodni" čitaju knjige. Podaci kažu da ljudi medjusobno komuniciraju više nego ikad. Komuniciraju sve više ali ljuduju sve manje. Niko više s nikim ne razgovara. Niko se nikom ne udvara, niko više ne „baca“ nikom poglede svi se uvukli u sebe i začaurili se u svom svijetu. Nema više ni značajnih, a još manje djevojačkih spuštenih pogleda. Svi smo u gomili i svi sami.

Puca se u školama u Americi, u Škotskoj, u Finskoj - učenici u emocionalnim krizama nisu našli način da komuniciraju s roditeljima, policijom ili školskom upravom na vrijeme da bi spriječili tragične nasilne činove. Pa komuniciraju mecima, zatrudne namjerno u srednjoj školi, ili se igraju ruskog ruleta. U Mississippiju sada pokušavaju da sa učenicima "razgovaraju" preko Interneta pokušavajući na taj način razbiti ono što se zove "kodom ćutnje" kod srednjoškolaca. Učenik, naime, može sam odlučiti želi li komunicirati anonimno ili pod svojim imenom. Njih oko četiri tisuće može pristupiti web stranici "Talk About It" s kompjutera kod kuće ili u školi, ili čak s mobilnog telefona. Oni jednostavno upišu svoju poruku. Član osoblja škole – dežuran u tom trenutku upravo za online rasprave – odmah reagira na poruku i bez odlaganja može se nastaviti online chat o traženom problemu. Sistem je uveden u oko 100 škola u SAD. Otudjena djeca ne razgovaraju sa roditeljima koji jure slavu i novac nego riješavaju svoje probleme on line!!?? I to se zove razgovor??

Ona djevojka sa početka priče nema izgleda problema o kojima treba razgovarti on line sa anonimnim profesorima. Ona je stisla ruku svom momku koji joj je - čista suprotnost. Farmerke mu crne i najmanje dva broja veće. Vise. Dno se hlača vuče po podu. Rubovi poderani. Na jednom džepu – fleka. Na nogama tenisice. Nekad su bile bijele. Košulja, jednobojna, dva dugmeta otkopčana. Previše. Kosa kratka i prljava. Nijedan otac ga ne bi htio za sina, a on za sebe vjerojatno misli da je "cool". Mora da su mu rekli u školi da "odijelo ne čini čovjeka“, a još je suviše mlad da shvati da je upravo – obrnuto.

Bitanga i princeza. Oni će valjda, kad im se veza ohladi, brzo naći neke druge ruke.

XS
SM
MD
LG