Dostupni linkovi

ICTY: Počelo suđenje za ratne zločine u Višegradu


Milan Lukić
Milan Lukić

U Haškom tribunalu ove sedmice počelo je suđenje dvojici pripadnika paravojnih formacija bosanskih Srba, Milanu i Sredoju Lukiću, koji se terete za okrutna ubistva i mučenje Bošnjaka u Višegradu 1992. godine.

U optužnici se navodi da je Milan Lukić bio vođa paravojne grupe "Beli orlovi" ili "Osvetnici", koja je zajedno sa lokalnom policijom i vojnim jedinicam vršila teror nad nesrbima u Višegradu. Milan i njegov rođak Sredoje optuženi su za lično učešće u zločinima uključujući i spaljivanje oko 140 žena, djece i staraca u dvije kuće u Višegradu u junu 1992. godine. U svojoj uvodnoj riječi Tužilaštvo je ukazalo na "neviđeni nivo okrutnosti" kojom su dvojica optuženih navodno počinili zločine za koje se terete naglasivši da je od Višegrada bila gora jedino Srebrenica. Odbrana je, pak, najavila da će se optuženi braniti alibijem jer su, navodno, u vrijeme kada su izvršeni ovi zločini bili na drugom mjestu, a ne u Višegradu.
Suđenje u Hagu pratio je Simon Jennings.


* * *

Prema uvodnim riječima tužioca Dermota Groomea, u Višegradu je u proljeće 1992. godine izvršena jedna od, nažalost, najuspešnijih operacija etničkog čišćenja u proteklom ratu, u kojoj je ubijeno ili prognano oko 13.000 Bošnjaka. Grum je naglasio da su Milan i Sredoje Lukić svojim ličnim učešćem u okrutnim ubistvima značajno tome doprinijeli, te ukratko opisao zločine koji im se stavljaju na teret.

Pored nekoliko strijeljanja Bošnjaka na obali Drine, tužilac se posebno osvrnuo na spaljivanje oko 140 žena, djece i staraca zatvorenih u dvije kuće u Višegradu, 14. i 27. juna 1992. Prema optužnici, zatočeni Bošnjaci su bili živi zapaljeni, a u tome su lično učestvovali Milan i Sredoje Lukić, kao i nekoliko njihovih sljedbenika.

Navodeći dokaze koje će Tužiteljstvo iznijeti protiv Milana Lukića, Groome je pročitao i dio Lukićeve izjave koju je ovaj dao policiji u Srbiji kada su ga ispitivali o ubistvima u Višegradu. Tom prilikom, Lukić je izjavio i da je on lično ubio mnogo Bošnjaka za koje je smatrao da su bili prijetnja tamošnjim Srbima:

“Kod mene nema kompromisa i za razliku od Srba u Višegradu, kada sam ja došao ovdje, došao sam spreman da ubijem bilo koga ko predstavlja prijetnju srpstvu. Ja sam se tolerancije rastosiljao odmah, na samom početku i to je slučaj sa cijelom grupom koju sam predvodio.“

Kao ilustraciju stravičnih dešavanja u Višegradu, u proljeće i ljeto 1992., Groome je pročitao odlomak prvog romana Saše Stanišića pod nazivom “Kako vojnik popravlja gramofon”. Stanišić je u vrijeme na koje se odnosi optužnica imao 13 godina i živio je u Višegradu, a u romanu su opisani događaji iz ’92., viđeni njegovim očima:

“Mrzim most. Mrzim pucnje u noći i tijela u rijeci. Mrzim način na koji se ne čuje voda kad tijelo padne u nju. Mrzim što smo tako daleko od svega, od snage i od hrabrosti. Mrzim ono što rade djevojkama u hotelima, u Vilinoj vlasi i Bikavcu. Mrzim vatrogasne stanice, mrzim policijsku stanicu. Mrzim kamione pune djevojaka i žena koji idu prema Vilinoj vlasi i Bikavcu. Mrzim zgrade u plamenu i prozore u plamenu, sa gorućim ljudima koji iskaču iz njih i nailaze na puške.“


Nakon što je Groome završio svoje izlaganje, riječ je uzeo branilac Milana Lukića, američki advokat Jason Alarid, koji je izrazio nadu da će sudije, kada sagledaju kompletnu sliku, zaključiti da njegov klijent nije kriv za zločine za koje se tereti.

On je ustvrdio da je Milan Lukić vrlo često ime u Bosni i Srbiji, te da navedene zločine nije počinio njegov klijent, već neka druga osoba istog imena. On je, takođe, ukazao na činjenicu da je njegov klijent u vrijeme kad su počinjeni zločini imao samo 23 godine, te da je bio isuviše mlad da bi mogao predvoditi paravojnu jedinicu, kako to tvrdi tužilac. Alarid je istakao i to da je Lukić od ranog djetinjstva bio okružen Bošnjacima i da nije imao ikakvog razloga da protiv njih počini zločine za koje se tereti:

“Njegovi roditelji bili su mali poljoprivrednici, odrastao je kao pastir, tj. zemljoradnik. Rastao je sa muslimanima koji su živjeli oko njega. Oni su bili njegovi prijatelji u osnovnoj školi, njegov prvi učitelj bio je musliman, njegova prva prijateljstva su bila s muslimanima i njegova prva djevojka bila je muslimanka. Zašto bi ga se onda optuživalo za takvo nešto?“

Tužilaštvo je najavilo da će pozvati 45 svjedoka, među kojima i nekoliko osoba koje su uspjele pobjeći iz zapaljenih kuća u Pionirskoj ulici i na Bikavcu. Dokazni postupak optužbe trebao bi biti završen do 9. oktobra ove godine.


* * * * *

Program Pred licem pravde - Suđenja za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije pripremaju Radio Slobodna Europa i Institut za ratno i mirnodopsko izvještavanje(IWPR). Svake nedjelje od 18.30 do 19.00 i od 22.30 do 23.00 sata - samo u našem radijskom programu i na internet stranici.

XS
SM
MD
LG