Dostupni linkovi

Istorijski susret: Buš – Sejdiu, Tači


Hašim Tači (D) i Fatmir Sejdiu (L)
Hašim Tači (D) i Fatmir Sejdiu (L)

Zvanična Priština ocenjuje velikim uspehom za Kosovo predstojeći susret američkog predsednika Džordža Buša i predsednika i premijera Kosova Fatmira Sejdiua i Hašima Tačija, 21. jula, u Vašingtonu. Najavljeno je da će Buš podržati napore kosovske vlade u izgradnji multietničke i demokratske države.

Susret američkog predsednika Džordža Buša sa predsednikom i premijerom Kosova Fatmirom Sejdiuom i Hašimom Tačijem je od istorijske važnosti za Kosovo, jer se njime jača međunarodni legitimitet Kosova kao države. To je ocena predstavnika institucija povodom najave američko-kosovskih razgovora, koji će se održati 21. jula u Vašingtonu.

Ocenjeno je da će SAD još jednom pružiti podršku novoj državi na putu njenog demokrataskog razvoja. Portparol kosovskog predsednika Džavit Bećiri ističe da je ova poseta najznačajniji politički događaj za Kosovo posle proglašenja nezavisnosti 17. februara.

“Poziv američkog predsednika čelnicima institucija predstavlja jasan dokaz da su SAD privržene da pomognu Kosovu na njegovom putu ka jačanju demokratije i izgradnji stabilne države, što će doneti trajni mir i stabilnost regionu,” izjavio je Bećiri.

Kako je najavljeno američki predsednik ce razgovarati sa Sejdiuom i Tačijem o demokratskim reformama na Kosovu. Buš će tom prilikom ponoviti podršku naporima kosovske vlade da izgradi, demokratsku, naprednu i multietničku državu s institucijama koje su na usluzi svim građanima Kosova.

Potpredsednik Vlade Kosova Ram Manaj izjavio je da će to biti istorijski susret, prvi na tom nivou posle nezavisnosti, čime Buš potvrđuje međunarodni legitimitet kosovskih institucija.

“To je istorijski trenutak za Kosovo, jer se radi o prvoj takvoj poseti dvojice čelnika nove države zemlji svetske demokratije,” izjavio je Manaj dodajući da će ova poseta predstavljati podršku razvoju Kosova kao države i doprineti unapređenju međudržavnih odnosa.

Mnogi veruju da bi predstojeći susret u Vašingtonu mogao biti signal onim zemljama koje još nisu priznale Kosovo. To će biti prava prilika i za lobiranje, smatra Manaj.

“SAD su veliki prijatelj Kosova, a narod Kosova je proamerički orijentisan, zato je ova poseta od značaja za dalji razvoj situacije,” smatra Manaj.

Bećiri takođe ističe da će razgovor Buša sa Sejdiuom i Tačijem biti poruka da je nezavisnost Kosova ‘završena stvar i da je prihvatanje te realnosti jedini put za razvoj i integraciju regiona’.

Predsednik Sejdiu i premijer Tači, kao i ministar inostranih poslova Skender Hiseni, pre sastanka sa Bušem, 18. jula će razgovarati sa američkom državnom sekretarkom Kondolizom Rajs.

XS
SM
MD
LG