Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Pomen na srpske žrtve u Podrinju


Groblje na kojem je sahranjeno 3.000 ljudi ubijenih za vrijeme rata u Bratuncu, 12. jul 2005.

Obilježavanje stradanja Srba u Podrinju počelo je prije nekoliko dana, a danas su na Vojničkom groblju u Bratuncu, u selima Sase, Zalazje i u Hramu Pokrova presvete Bogorodice u Srebrenici, održane liturgije i pomen na žrtve.

U Podrinju i regiji Birač, kako je istakao Slobodan Škrba iz Operativnog štaba za nestale, stradalo je 3.500 Srba, naglašavajući da se sa žrtvama, na svim stranama politizira.

“Vlada RS je dostavila u svom izvještaju nalaze za 30 grobnica ali se godišnje 'obrađuju' 1-2. Žrtve, nažalost, služe političkom marketingu, posebno u izbornim godinama .“


Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik izrazio je nadu da će saznanje da se danas obilježava 16. godišnjica srpskog stradanja u Podrinju doći i do onih koji dijele pravdu.

Ovdje je stradalo više od 3.500 ljudi. Porodice stradalih žrtava u Podrinju tuguju zbog toga, kao i zbog saznanja da svijet ne razumije njihovu patnju i činjenicu da ovdje nisu stradali pripadnici samo jednog naroda, već da su ginuli i Srbi i to u velikom broju. Svi zločinci treba da odgovaraju, za šta se zalaže i Republika Srpska, ali svi moraju da razumiju i priznaju da su i Srbi stradali u proteklom ratu.”

Predsjednik Skupštine opštine Srebrenica Radomir Pavlović, naglašava da treba obezbijediti bolji život svim stanovnicima u Srebrenici, pa i porodicama stradalih Srba:

“Nadam se da će njihova bol biti ublažena rješavanjem nekih osnovnih životnih pitanja – prije svega ekonomskih kao što je zapošljavanje, što će stvoriti perpektivu za njihov ostanak na ovim prostorima. Opština Srebrenica će uraditi sve da se ovaj grad izgradi kao multietnička sredina, u kojoj će za sve biti ista prava, u kojoj će sudovi jednako suditi svima i u kojoj će svima koji su počinili ratne zločine buti pravično suđeno.”

Obilježavanje stradanja Srba , kao i jučerašnja Komemoracija i ukop žrtva genocida u Srebrenici, proteklo je bez incidenata, osim što je primjećena grupa mladića koji su nosili majice sa likovima Karadžića i Mladića, najtraženijih ratnih zločinaca.
  • 16x9 Image

    Sadik Salimović

    Rođen je u Srebrenici 4. januara 1955. godine. Novinarstvom se bavi 40 godina. U vremenu od 1993. do 2000. u Tuzli je bio  sportski novinar RTV TK, Tuzlanske televizije i OBN-a. Dopisnik je Radija slobodna Evropa iz Srebrenice od 2002. godine. Objavio je dvije knjige o Srebrenici, te roman pod nazivom "Srebrenica-Tuzla PUT SMRTI".

XS
SM
MD
LG