Dostupni linkovi

Pomoć donatora uspeh Kosova


Premijer Kosova Hašim Tači prilikom obraćanja na donatorskoj konferenciji u Briselu, 11. jul 2008.
Premijer Kosova Hašim Tači prilikom obraćanja na donatorskoj konferenciji u Briselu, 11. jul 2008.

Dogovorena podrška od milijardu i 200 miliona evra za društveni, ekonomski i politički oporavak Kosova, na donatorskoj konferenciji u Briselu, je veliki uspeh Kosova, ocenjuje se u Prištini. Stručnjaci kažu da od Vlade Kosova sada zavisi na koji način će upotrebiti sredstva namenjena unapređenju socijalnog i ekonomskog stanja.

Posle političke Kosovo dobija u ekonomsku nezavisnost, ocenjuju zvaničnici u Prištini posle juče održane donatorske konferencije na kojoj je Kosovu obećana podrška od milijardu i 200 miliona evra.

Finansijska pomoć Sjedinjenih američkih država, Evropske unije i drugih zemalja vidi se kao privrženost ekonomskom i demokratskom razvoju Kosova. Predsednik Kosova Fatmir Sejdiu izjavio je u petak da donatorska konferencija ne znači samo diplomatsko priznanje već je i podrška oživljavanju Kosova u cilju njegovog održivog razvoja.

Zvaničnici i stručnjaci sa ekonomska pitanja veruju da će dobijena sredstva biti dovoljna za razvoj različitih oblasti. To je za Kosovo, kaže bivši ministar za trgovinu i industriju Alji Jakupi, veliki uspeh.

“Sa dobijenim sredstvima, koja nisu mala, moguće je rešiti neke probleme ali ako Vlada bude bila u stanju da onako kako je obećala upravlja projektima. Iako ne možemo puno očekivati, ako se sredstva iskoriste za razvoj infrastrukture to će biti važno i za ekonomski razvoj,” kaže Jakupi.

Stručnjaci ističu kako sada predstoji da se dobijeni fondovi na najbolji način iskoriste za poboljšanje najpre socijalnog stanja te investiranja u privatni i javni sektor.

Poznavalac ekonomskih kretanja Bedri Seljmani kaže da sada zavisi od vlasti na koji način će upotrebiti dobijena sredstva.

“Smatram da u naredne tri godine ova Vlada ima šansu da dobro iskoristi dobijena sredstva i da jednom zauvek napravi neophodnu reformu. To se najpre mora desiti u sektoru zdravstva,” izjavio je Seljmani.

Poznavaoci prilika pozivaju Vladu Kosova da više ulaže u javne službe, kako bi se poboljšalo materijalno stanje radnika u školstvu i zdravstvu, a zatim i nivo pružanja usluga.

Na donatorskoj konferenciji u Briselu Kosovo je dobilo finansijsku podršku od 1,2 milijarde evra. Donatori su naglasili da sredstva moraju biti upotrebljena za jačanje demokratije i održivog socijalnog i ekonomskog razvoja Kosova.

Evropska unija i zemlje članice obećale su sredstva od oko 800 miliona evra, a SAD 225 miliona. Nemačka je obećala 100 miliona, Švedska 41 milion evra, Velika Britanija 28 miliona funti, Luksemburg 25,5 miliona evra, Italija 13 miliona evra, Francuska 2,3 miliona, a Slovenija 500.000 evra. Švajcarska je najavila pomoć od 47 miliona evra, a Fond za otvoreno društvo Džordža Sorosa 500.000 evra za pomoć romskoj zajednici na Kosovu.

Premijer Hašim Tači izjavio je da je to ‘početak novog razdoblja; za izgradnju ‘modernog multietničkog društva’, čiji je cilj integracija u EU.

XS
SM
MD
LG