Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Stavljanje crnogorske RTV pod kontrolu vlasti?


Domaću javnost zaintrigirala je odluka crnogorske Vlade da izmijeni i dopuni Zakon o javnim radiodifuznim servisima na osnovu kojih će, između ostalog, parlamentarna većina smjenjivati i postavljati članove Savjeta Radio Televizije Crne Gore. Da li se tom odredbom utiče na dosadašnju poziciju Javnog servisa, odnosno da li se Radio Televizija Crne Gore formalno stavlja pod kontrolu vladajuće koalicije?

"Ukoliko se usvoje najavljene izmjene i dopune Zakona o javnim radiodifuznim servisima, čiji je Nacrt utvrdila Vlada Crne Gore, i ukoliko bude birala članove Javnog servisa, najvišeg organa ove medijske kuće, nema sumnje da će se transformacija Radio Televizije Crne Gore u servis građana zaustaviti i da ćemo se potpuno vratiti u devedesete godina kada je to bila državna kuća", kaže Goran Đurović, izvršni direktor Centra za razvoj nevladinih organizacija.

Vlada je, podsjetimo, usvojila Nacrt izmjena i dopuna Zakona o javnim radiodifuznim servisima na osnovu kojih je parlamentarna većina ponovo dobija ovlašćenja da prostom većinom bira i razriješava članove Savjeta Radio Televizije Crne Gore, a koji je zadužen da bira rukodovstvo nacionalne medijske kuće. Do sada je Skupština formalno mogla samo da konstatuje da je neko postao član Savjeta, ali ne i da glasa o tome. Đurović kaže da će se ovim izmjenama formalizovati postojeće stanje u kojem vladajuća većina u potpunosti zadržava kontrolu nad radom Radio Televizije Crne Gore:

"Tako se ostvaruju ambicije vladajuće većine da svi građani Crne Gore ustvari plažaju servis dvije političke stranke. Takođe, važna je činjenica da je broj članova savjeta smanjena na devet i njega dominantno sačinjavaju predstavnci institucija, odnosno organizacija koje se finansiraju iz budžeta što takođe znači puno kontrolu rada savjeta. Među ovlašćenim subjektima za imenovanje članova savjeta, odnosno predlaganje članova savjeta nema predstavnika nevladinih organizacija iz oblasti životne sredine. To je takođe za nas vrlo indikativno jer će se na kraju krajeva suziti ono što se zove javni interes građana Crne Gore. Ono što je više nego sigurno je da će Centar za razvoj nevladinih organizacija djelovati u ovoj situaciji predlaganjem rješenja koja će biti u pravcu obezbjeđenja pune nezavisnosti Savjeta Radio Televizije Crne Gore kao najznačajnijeg dijela upravljačkog tijala ove kuće".

Obrazlažući dio izmjena zakona kojim Skupština postavlja i razriješava članove savjeta pomoćnih ministra kulture Željko Rutović je rekao da je to u skladu sa činjenicom da je država osnivač Radio Televizije Crne Gore. I Ranko Vujović, direktor Udruženja nezavisnih elektronskih medija, kaže da čudi novi predlog jer je u suprotnosti sa evropskim standardima za što se vlasti i Vlada deklarativno zalažu:

"Mi o standardima u evropskim zemljama gdje parlament učestvuje u izboru članova to se onda radi sa dvotrećinskom većinom, tako da mislim da ovo rješenje nimalo nije demokratično. Ono što bi mogli eventualno da se pohvali jeste to što je predloženo spajanje savjeta i Upravnog odbora Javnog servisa u jedno tijelo kojim se riješava jedan veliki balast koji je opterećivao upravljanje ovom kućom. Takođe nije dobro što je iz tog zakona izašlo deset posto koji su emiteri dobijali iz pretplate, a ostavljeno deset posto da i dalje dobijaju lokalni javni servisi čime se stvara jedna nefer relacija na tržištu, ali mislim da je glavni problem izbor članova savjeta i to što su on bira prostom parlamentarnom većinom".

U Radio Televiziji Crne Gore će analizirati nacrt izmjena i dopuna Zakona o javnim radiodifuznim servisima, kaže Radovan Miljanić, generalni direktor najveće medijske kuće i naglašava da neće dozviliti usvajanje zakona koji će štetiti Javnom servisu:

"Riječ je o nacrtu zakona. Nijesmo još dobili zvaničnu verziju nacrta, dobićemo sigurno, ali vjerujem da će javna rasprava koja je pred nama sadržati dovoljno vremena da se oblikuju sve sugestije i primjedbe. Mi u Radio televiziji Crne Gore, poučeni iskustvom iz prethodnoga zakona, veoma smo ozbiljno pristupili tome poslu jer ovoga puta nećemo dopustiti da nam se mimo nas "skroji kapa" - o našoj se koži radi jasno".

  • 16x9 Image

    Srđan Janković

    Nakon rada u pisanim i elektronskim medijima u Srbiji, Beograd napušta 1999. nakon gašenja ovih medija zbog pritiska tadašnjeg režima i ubistva novinara Slavka Ćuruvije. Na RSE radi od novembra 1999. godine.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG