Dostupni linkovi

Odlučujući vikend


Skupština Beograda, Foto: Bojana Matić
Skupština Beograda, Foto: Bojana Matić

Sve oči su ponovo uprte u Socijalističku partiju Srbije. Ovog puta pred konstitutivnu sednicu Skupštine Beograda, koja je zakazana za ponedeljak. Vikend koji sledi, poput onog pred formiranje republičke Vlade, biće verovatno presudan za to ko će u narednom mandatu voditi grad.

Već duže vreme se vode neformalni pregovori o gradskoj vlasti u Beogradu između liste "Za evropsku Srbiju" i koalicije oko Socijalista i najverovatnije će tokom vikenda taj dogovor biti i ozvaničen, izjavila je funkcionerka G17 plus Suzana Grubješić, dodajući da će tu koaliciju podržati Liberalno-demokratska partja.

I Demokratska stranka i Socijalistička partija Srbije šalju signale da će ta dva bloka formirati gradsku vladu, međutim, čelnici gradskih odbora Socijalista, Radikala i "narodnjačke koalicije" svakodnevno održavaju sastanke, uveravajući da koalicioni sporazum koji su potpisali nije ugrožen."Mislim da će sve biti u redu", izjavio je radikalski kandidat za gradonačelnika Aleksandar Vučić, ali su mediji preneli i njegovu izjavu da je u pregovorima o vlasti u Beogradu bilo ucena i pretnji, kao i da kruže glasine da je nekim članovima Socijalističke partije Srbije i Nove Srbije nuđen novac kako bi odustali od koalicije sa Srpskom radikalnom strankom.

Ministar odbrane Srbije Dragan Šutanovac izjavio je da je formiranje identične koalicije u Beogradu sa republičkom "politički put koji mora da se desi". Rekao je da očekuje da će na nivou grada Beograda biti formirana ista vladajuća koalicija kao i na državnom nivou i da će novi gradonačelnik biti kandidat Demokratske stranke Dragan Đilas.

Direktni rivali iz dva bloka za formiranje gradske vlasti, poslovično već, u cajtnotu pred konačni dogovor, nisu bili dostupni za medije. Lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma izjavio je za naš radio da nije u toku sa pregovorima o formiranju gradske vlade:

"Od 7. jula kada je formirana Vlada nisam bio u Beogradu i nisam razgovarao ni sa Ivicom Dačićem ni sa bilo kim drugim."

Upitan da li mu je na duži rok održiv scenario da na državnom nivou vlada jedna koalicija stranaka, a na nivou Beograda druga, Dragan Marković Palma je odgovorio:

"Hajde da pustimo da se prvo desi, da ne pričamo ništa unapred."

Iako je sporazum Radikala, narodnjaka i Socijalista o formiranju vladajuće koalicije u prestonici još na snazi, virtuozni uspeh kojim je lider Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić pridobio Glavni odbor Socijalista da uđe u kaoliciju na nivou države sa Demokratskom strankom, sugeriše da bi takav uspeh mogao postići i u uveravanju čelnika gradske filijale svoje partije.

U prilog tome govori i Dačićeva izjava u intervjuu lokalnim medijima objavljenom danas da, "postoji politički interes centralne vlasti da što više lokalnih organizacija vlasti bude na sličan način konstituisano. Beograd je veliki centar, glavni grad Srbije, i sa te strane imamo veliku odgovornost".

Analitičar Dejan Vuk Stanković smatra da bi u Socijalističkoj partiji Srbije moglo doći do manjih turbulencija, ali očekuje da će se sastav republičke vlasti preslikati i na gradski nivo:

"Mislim da će uprkos turbulencijama, koje će se, verovatno, dogoditi u Socijalističkoj partiji Srbije, ipak sve krenuti u pravcu formiranja vlade koja će počivati na kompromisu između Demokratske stranke, Socijalističke partije Srbije i Liberalno demokratske partije. Naravno, to uopšte neće biti jednostavno jer je najdirektnije povezano sa spremnošću Demokratske stranke da učini supstencijalne ustupke, kako Socijalističkoj partiji Srbije tako i Liberalno demokratskoj partiji. Mislim da će se ponoviti scenario sa republičkog nivoa jer je zaista teško zamisliti da može postojati jedna kombinacija stranaka na nivou republike, a druga kombinacija stranaka u vlasti na nivou grada. Sumnjam da će Demokratska stranka odustati od namere da, nakon sastavljanja republičke vlasti, napravi vlast sa Socijalističkom partijom Srbije i Liberalno demokratskom partijom na gradskom nivou - svaki drugi scenario bi bio veliko iznenađenje. Čak i ako do 14. jula ne dođe do zaključenja koalicije Demokratske stranke, Socijalističke partije Srbije i Liberalno demokratske partije, mislim da će se pre ili kasnije ta kombinacija stranaka sa republičkog nivoa preslikati na gradski nivo."

XS
SM
MD
LG