Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Ukopano još 308 žrtava genocida


U Memorijalnom centru Potočari danas je ukopano 308 identificiranih žrtava genocida, počinjenog 11. jula 1995. godine nad Bošnjacima u Srebrenici, u to vrijeme zaštićenoj zoni UN-a.Proteklih godina u Memorijalnom centru Potočari ukopano je 2.907 identificiranih žrtava genocida u Srebrenici.

Dženazu namaz predvodio je reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Mustafa ef. Cerić. Komemorativnom skupu povodom 13. godišnjice srebreničke tragedije, osim porodica žrtava, prisustvovali su brojni zvaničnici iz BiH i svijeta.

Negdje između prošlosti i budućnosti Bosne i Hercegovine nalazi se pravda od koje se nikada neće odustati, poručio je visoki predstavnik Miroslav Lajčak na komemoraciji u Potočarima. A da bi se pravda dostigla, kaže Lajčak, potrebno je ispuniti nekoliko uslova:

“Prvi uslov za postizanje pravde je pronalaženje i kažnjavanje svih koji su učestvovali u genocidu. Drugi uslov je saradnja sa građanima Srebrenici kako bismo obnovili njihovu zajednicu. Treći uslov za postizanje pravde je osigurati da BiH u cjelini, sigurno i nepovratno izađe iz tame u koju je gurnuta prije 15 godina. Zemlja je već značajno napredovala na tom putu i sada je na samom pragu potpune integracije u Evropu. Međutim, ništa ne može umanjiti užas onoga šta se desilo u Srebrenici prije 13 godina. Ali ne završava se sve na tome da jednostavno razmišljamo o prošlosti, niti imamo pravo da stojimo pasivno po strani. Imamo obavezu prema mrtvima da žive ne učinimo žrtvama.“

Američki ambasador u BiH Charles English rekao je na komemoraciji da bh. lideri nemaju pravo da koriste genocid za svoje uske interese i da ne smiju manipulisati žrtvama i porodicama nastradalih:

„Krivica za počinjeni zločin stoji na zločincima i nije kolektivna. Nemojte miješati krivicu i odgovornost. Prošlost nameće odgovornost sadašnjem političkom rukovodstvu, odgovornost koju ne mogu izbjeći ili zaobići. Oni nisu izuzeti od ove odgovornosti samo zato što nisu počinili ovaj zločin. Današnji lideri moraju priznati da se genocid dogodio i iskreno raditi na pomirenju.“

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić rekao je, obraćajući se prisutnima u Potočarima, da je genocid u Srebrenici dugo godina umanjivan, te da se i danas ignoriše presuda Međunarodnog suda pravde u Hagu kojom je on i potvrđen:

„Ako su tog ljeta 1995. godine napravljene greške i propuštene prilike za pravdu, postavlja se pitanje zbog čega se greške i propusti i dalje prave, pogotovu kada je u pitanju implementacija presude Međunarodnog suda pravde. Dugo smo bili svjedoci minimiziranja onoga što se ovdje desilo. Mnogi nekako jednostavno nisu mogli ili željeli izgovoriti riječ genocid. Sada kada imamo presudu najviše međunarodne sudske instance da ovdje jeste počinjen genocid, prvu i jedinu takvu presudu u historiji, svjedoci smo pokušaja da se ta presuda minimizira ili čak ignoriše. Stoga očekujemo da Srbija, prva i jedina zemlja u historiji osuđena za kršenje konvencije o genocidu, što prije uhapsi i isporuči sve one koji su učestvovali u projektu genocida u BiH.“

U ime Organizacionog odbora za obilježavanje genocida nad Bošnjacima Srebrenice, prisutnim se obratio gradonačelnik Abdurahman Malkić:

„Naše potrebe, odnosno očekivanja nisu velika. Mi hoćemo da Srebrenica bude istinski multietnička, funkcionalna zajednica u kojoj će se poštovati ljudska prava i biti dovoljno mjesta za sve. Zločin genocida da se zove pravim imenom i da se isti ne negira. Da se ekshumiraju, identificiraju i u Memorijalnom centru nađu svoj smiraj sve nevine žrtve, a počinioci monstruoznih zločina brže procesuiraju i adekvatno kazne kako bi pravda bila zadovoljena, a istina se konačno spoznala.“

U vjerskom dijelu pokopa u Potočarima, poglavar Islamske zajednice u BiH reisu-l-ulema Mustafa efendija Cerić o poručio je da je tokom rata u mnogim dijelovima BiH počinjen zločin nad nedužnim civilima, ali je Srebrenica simbol najvećeg ljudskog stradanja potkraj 20.vijeka:

„Nije moguće naći prave riječi utjehe za žrtve srebreničkog genocida, ali je moguće iskazati poštovanje prema majkama Srebrenice koje svoj bole nose s vjerom u Boga i nadom da srebrenička žrtva nije uzaludna. I zato mi danas i ovdje pozivamo Evropski parlament da 11. juli proglasi danom žalosti u cijeloj Evropi i da se organizira komemoracija gdje će narodi Evrope jedni drugima dati zavjet da neće više nikada biti ni holokausta ni genocida. I zato mi učimo ovu potočarsku dovu: Allahu uzvišeni, neka tuga bude nada, neka osveta bude pravda, neka majčina suza bude dova - da se više nikad i nikome ne ponovi Srebrenica. Amin.“


****

Sva tuga Azre Begić je danas u Potočarima. Ubijena joj je majka, jednog brata je ukopala, danas i drugog, a za trećim još uvijek traga:

„Nisam još našla kosti trećeg. Samo vilicu. Ne znam više šta da pričam - ni đe sam, ni ko sam, ni ništa više...“

Majke Srebrenice, na čiju je inicijativu pokrenuta tužba pred Međunarodnim sudom protiv Holandije i ovih dana odbijena kao neosnovana, nastaviće u traganju za pravdom i istinom, kaže Munira Subašić, predsjednica udruženja Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa:

„Znamo 13 godina da je svijet nepravedan, da je u sudu zavladala politika. Mi ćemo ići dalje. Ne može se desiti genocid pod nečijom zastavom, pod nečijom zaštitom i pred nečijim očima, a da se kriju iza nekog imuniteta. Zločin ne može zastariti. Za zločin se mora odgovarati. Nadamo se da će pravda doći.

Tridesetak članova Žena u crnom iz Srbije, sa transparentom na kojem je pisalo „Solidarnost“, i ovog 11. jula došlo je u Potočare da majkama Srebrenice da podršku, rekla je Staša Zajević:

„Mi sa stanovišta civilnog društva vršićemo pritisak na institucije u Srbiji da odmah preduzmu mere u pravcu poštovanja Međunarodnog suda pravde, budući da je Srbija prva država u istoriji čovečanstva koja je osuđena za nesprečavanje genocida.“

Sa današnjom zajedničkom dženazom, koju je predvodio reisu-l-ulema Mustafa efendija Cerić i ukopom novih 308 žrtava, broj sahranjenih Srebreničana u Memorijalnom centru Potočari je 3.215. Vijeće ministara BiH proglasilo je Dan žalosti u znak sjećanja na žrtve zločina u Srebrenici, što je prvi put da je dan žalosti zbog Srebrenice u cijeloj BiH.

  • 16x9 Image

    Sadik Salimović

    Rođen je u Srebrenici 4. januara 1955. godine. Novinarstvom se bavi 40 godina. U vremenu od 1993. do 2000. u Tuzli je bio  sportski novinar RTV TK, Tuzlanske televizije i OBN-a. Dopisnik je Radija slobodna Evropa iz Srebrenice od 2002. godine. Objavio je dvije knjige o Srebrenici, te roman pod nazivom "Srebrenica-Tuzla PUT SMRTI".

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG