Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Nove prijetnje novinaru Miljušu


Duško Miljuš nedavno je teško pretučen.

Istraživački novinar Duško Miljuš, koji je pred više od mjesec dana brutalno pretučen, jučer je preko članova obitelji ponovo dobio prijetnje. Ako policija ništa ne može, napravit ćemo pritisak na Vladu, poručuju čelni ljudi zagrebačkog „Jutarnjeg lista“, na čijim stranicama je Miljuš pisao o organiziranom kriminalu.

Nepoznati muški glas preko telefona jedne rođakinje poručio je novinaru zagrebačkog „Jutarnjeg lista“ Dušku Miljušu da ušuti, jer bi inače mogli stradati i članovi njegove obitelji. Miljuš, koji se još oporavlja od brutalnog premlaćivanja čeličnim šipkama pred nešto više od mjesec dana, kazao je kako ovim pozivom njegovi napadači očito poručuju koliko su jaki i da će ga doista likvidirati ako ne zašuti. „Sada sam stvarno zgromljen“, rekao je Miljuš i upitao se – hoće li se morati iseliti iz Hrvatske da bi sačuvao živu glavu?!

Nažalost, drama s našim kolegom Duškom Miljušem se nastavlja, komentirao je za naš radio glavni urednik „Jutarnjeg lista“ Mladen Pleše:

„Sve to govori da kriminalno podzemlje zaista s jednim prezirom gleda na policiju i njen rad i da zna da može raditi što hoće, a da za to neće biti procesuirani, niti će odgovarati. Nažalost, pokazuje se i ponovo dokazuje da policija nije u stanju razriješiti niti jedan iole kompliciraniji slučaj.“

Jer, policija otkriva samo one počinitelje koji se sami jave ili koje prepoznaju deseci svjedoka, međutim nijedan mafijaški napad i ubojstvo nisu rasvjetljeni, podsjeća Pleše. Neki su prvi napad na Miljuša povezivali sa prijetnjama obitelji ubijenog mafijaša Davora Zečevića, drugi sa izjavom majke Hrvoja Petrača, koji je u zatvoru zbog otmice djeteta generala Zagorca, kako bi Miljušu poslala „dva Bosančerosa“ da ga zgaze, ali da joj sin – eto – ne da. Miljuš je pak pred neki dan kazao kako naručitelji mogu biti osobe povezane sa bilo kojom od desetaka afera o kojima je pisao u posljednje vrijeme:

„Ja sam se mnogima zamjerio i vjerojatno su mnogi od njih, u tim nekim komunikacijama, govorili da bi me trebalo prebiti, razbiti i tako dalje. Međutim, ja ne vjerujem da je to posljedica nečega jako dalekog. To je posljedica nečeg iz zadnjih godinu dana, ne duže. Mislim da su to ipak domaći dečki.“

Neki najnovije prijetnje Miljušu povezuju sa aferom koju je otkrio dok se oporavljao od premlaćivanja – o ilegalnim monterima koji za ilegalni priključak struje naplaćuju po dvije tisuće eura. Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Zdenko Duka misli da su počinitelji isti kao i prošli put:

„Miljuš je istupio u emisiji ,Nedeljom u dva‘, u kojoj je bio vrlo jasan. Govorio je o tome da su neki kriminalci iz devedesetih, danas postali ugledni poduzetnici. Očito da je ono što je pričao u toj emisiji ponovno izazvalo ove iste koji su ga napali da mu ponovno priprijete.“

Bijela knjiga, koju su nedavno objavili istraživački novinari u Hrvatskoj, iznijela je tužnu činjenicu da nije pronađen napadač niti u jednom od 40 slučajeva napada na novinare od hrvatske nezavisnosti, što dovoljno govori o sposobnosti policije, kaže Duka:

„Nije zanemarivo ni to da ne postoji politička volja. Zato su važni ti pritisci koji traže efikasnost policije i pravne države, kako bi se ta politička volja konačno potakla da se nađe napadač.“

Miljušev urednik Pleše obećava da će nastaviti pritisak na policiju, a ako policija ne riješi slučaj – nastojati će učiniti suodgovornom i politiku. Naime, Vlada je dužna osigurati sigurnost i mir građana, a Miljušev slučaj pokazuje da u tome ne uspijevaju:

„Naši napisi, naše akcije, ići će prema tome da mobiliziramo javnost i da, ako ne možemo utjecati na poboljšanje efikasnosti policije, izvršimo pritisak na Vladu da ona sa svoje strane poduzme neke korake kako bi se podigla efikasnost sustava.“

  • 16x9 Image

    Enis Zebić

    U novinarstvu od osnovne škole, profesionalno od uspostave političkog pluralizma. Nakon suradnje u nekoliko hrvatskih dnevnih novina, od veljače 1994. je na RSE u Zagrebu.

XS
SM
MD
LG