Dostupni linkovi

Okružni sud u Hagu nenadležan za tužbu protiv UN


Okružni sud u Hagu danas se proglasio nenadležnim za civilnu tužbu protiv Ujedinjenih naroda koju su podnijeli preživjeli i članovi porodica stradalih Bošnjaka u Srebrenici.

"Sud nema nadležnost da vodi postupak protiv UN-a. U praksi međunarodnog zakonodavstva postoji apsolutni imunitet UN-a, što treba poštovati", navodi se u presudi Okružnog suda.

Preživjeli i članovi porodica stradalih u Srebrenici tražili su da se sudi UN-u i Holandiji, čije snage nisu uspjele da zaštite enklavu.

Semir Guzin, član međunarodnog advokatskog tima:

“Okružni sud u Hagu donio je odluku kojom je uvažio drugi prigovor Holandije vezano za imunitet UN-a i prihvatio imunitet UN-a u ovom postupku koji se vodi radi utvrđivanja odgovornosti za štetu koja je nastala tragedijom u Srebrenici. Nas je odluka pravno iznenadila iz dva razloga. Prvo, jer je taj isti sud prije čeitri, pet mjeseci, a također na prigovor Holandije, odbio prigovor imuniteta i odredio da se Ujedinjeni narodi moraju pojaviti kao stranka u postupku. Osim toga, s obzirom da Ujedinjeni narodi nisu u datom roku dali odgovor na tužbu, Sud je čak donio odluku da se isti nalazi u fazi čekanja presude zbog izostanka. Ponukani tim smo mislili da će i ovaj drugi prigovor, dakle da ne mogu biti konkretno tuženi u postupku za naknadu štete, također biti odbijen. Međutim, nakon razgovora sa mojim kolegama, partnerima u Holandiji, holandskim advokatima, isti su rekli da su čak iznenađeni količinom argumenata koje je sud prihvatio s naše strane. U svakom slučaju, procesno je stanje sada takvo da se postupak nastavlja dalje protiv Holandije, dok ćemo mi na ovu odluku vezano za Ujedinjene narode i njihov imunitet uložiti žalbu Apelacionom sudu u Hagu. Postupak se pred ovim okružnim, redovnim sudom nastavlja protiv Holandije, a o žalbi će se samo raspravljati na Apelacionom sudu u Hagu.“

XS
SM
MD
LG