Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Između pravih i krivih idola


Zvonko Bušić

Hrvatski su mediji dali velik publicitet oslobadjanju hrvatskog emigranta Zvonka Bušića, koji je zbog terorizma- otmice aviona i krivnje za smrt američkog policajca - proveo 32 godine u američkim zatvorima. U javnosti se čak pojavio i zahtjev da se Bušiću priredi državni doček.

Zahtijeva se, naime, da se Bušiću, koji bi 20. srpnja trebao biti deportiran u Hrvatsku, a kojeg je svojevremeno i bivši predsjednik Hrvatskog Sabora Vladimir Seks nazvao 'pionirom hrvatske borbe za slobodu', priredi i državni doček na aerodromu! Iako je prijedlog došao od desničarskog političara Ante Đapića, sociolozi i nevladine udruge ga smatraju lošom promocijom hrvatske države koja neprestano 'glavinja' između pravih i krivih idola.

Skupina hrvatskih emigrantskih političkih aktivista na čelu sa Zvonkom Bušićem otela je 10. rujna 1976. na letu New York- Chicago avion sa 76 putnika s namjerom da iz njega izbace letke nad Londonom i Parizom i ukažu na položaj Hrvatske u bivšoj Jugoslaviji. Otmičari su se predali u Parizu, ali su prije otmice u jednom pretincu njujorške podzemne željeznice ostavili bombu u čijoj je demontaži jedan američki policajac poginuo, a drugi ranjen. Američki je sud Zvonka Bušića osudio na doživotnu robiju s pravom na pomilovanje nakon 30 godina. Odležao je 32 i za koji dan će, najvjerojatnije, biti deportiran u Hrvatsku, no bilo bi loše, kaže voditeljica Dokumente Vesna Teršelić, da se njegov dolazak pretvori u domoljubnu predstavu:

«Ne vidim razloga za priređivanje državnog dočeka, mislim da bi tihi dolazak bio puno primjereniji, jer je riječ o počinitelju nasilnog djela i, prema američkim zakonima, kazna za to djelo bila je vrlo visoka.»

Nakon pjevača Marka Perkovića Tompsona, poznatog po veličanju ustaštva, zatim glorificiranja hrvatskih heroja optuženih i osuđenih za ratne zločine, novi bi idol mladim Hrvatima mogao postati čovjek suđen za treorizam - upozorava psihologinja Mirjana Krizmanić:

«Eto, sad ćete vidjeti kad se vrati Bušić, sad ćemo ga slavit umjesto da to šutke prođe. Umjesto da kažemo 'čovjek se borio za svoju domovinu, mislio je da se bori, ali na krivi način – terorizmom'. Mi ničim to ne možemo opravdati. On je to odslužio, uredu i nek' sad živi normalni život...Ne, sad ćemo mi to glorificirat. Ne smijemo glorificirat nešto što je bio teroristički akt, zbog čega je jedan nevin čovjek izgubio život.To su krive poruke za mlade.»

Sociolog i katolički svećenik don Ivan Grubišić ponavlja da je cjelokupan sustav vrijednosti u krizi i da hrvatskom društvu trebaju korjenite promjene kako bi na događanja presudan utjecaj imala demokrastka volja birača, a ne politokracija:

«I nije Tompson sam svoj projekt, on je projekt određene grupacije, određenih političara i velikog dijela Katoličke crkve. Vidjeli ste, dva akademika, dva biskupa, jedan sveučilišni profesor teologije, oni daju javnu podršku Tompsonu. Koja je to poruka za mlade 'to je dobro i tako treba bit'. Dakle, Hrvat-katolik postaje najveća vrednota.»

Partizan Josip Kraš mladim je Hrvatima samo 'ime za dobar keks' (zbog poznate tvornice), a zamagljeni su i pravi junaci nedavnog Domovinskog rata, ističe voditeljica centra Centra za suočavanje s prošlošću Vesna Teršelić:

«Ja se zapravo pitam kako to da se ne posveti više prostora herojima poput Josipa Reihla-Kira koji je, obavljajući svoju dužnost kao policajac, ubijen i to u nastojanju traženja mirnog rješenja. Naprosto je riječ o nekom vrijednosnom sustavu koji se, kroz taj prijedlog o dočeku Bušića, pokazuje kao poruka da se slavi nasilje umjesto inzistiranja na općem dobru i na poštivanju zakona.»

Profesorica Krizmanić:

«Ljudi koji su optuženi zbog ratnih zločina, neki već i osuđeni, oni su idoli i uzori. Mladi ljudi, sposobni, marljivi, koji dobijaju po svijetu nagrade za svoje znanje u koje su uložili i puno truda –nikom ništa. Što su onda u Hrvatskoj uzori? Pa, eto, sportaši, pretežno nogometaši, a znanje, umjetnost, ništa se to ne slavi. I, tako, kad pogledate - za ovaj sustav vrijednosti koji imamo biraju se i uzori.»

  • 16x9 Image

    Ankica Barbir-Mladinović

    Dugogodišnja višestruko nagrađivana novinarka i urednica na Zagrebačkoj televiziji koja od 1994., nakon što je postala nepodobna na Hrvatskoj televiziji, izvještava za RSE o ratom pogođenim ljudskim sudbinama i drugim  postratnim i tranzicijskim temama.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG