Dostupni linkovi

Rice: Branićemo američke interese


Američki državni sekretar Condoleezza Rice i gruzijski predsjednik Mikheil Saakashvili.
Američki državni sekretar Condoleezza Rice i gruzijski predsjednik Mikheil Saakashvili.

Američka ministrica vanjskih poslova Condoleezza Rice pozvala je danas u Tbilisiju na prekid nasilja u regionu. Nakon sastanka s gruzijskim predsjednikom Mihailom Sakašvilijem, Riceova je podjsetila kako valja uložiti veće napore za razvoj demokratije u tom dijelu svijeta.

"Veoma je vano da sve strane odbace nasilje kao opciju", kazala je američki državni sekretar Condoleezza Rice, čijem je posjetu Gruziji predhodila izmjena teških optužbi na relaciji Moskva-Tbilisi. Gruzija planira ulazak u NATO pakt što od početka izaziva nezadovoljstvo zvanične Rusije koja opet podržava pobunjeničke akcije u separatističkim gruzijskim oblastima Abhazije i Južne Osetije. SAD i Rusija nadmeću se za utjecaj u južnom Kavkazu, koji se graniči s Turskom i Iranom i gdje se nalazi glavni naftovod iz Azije ka Evropi. I tokom boravka u Tbilisiju prva žena američke diplomatije je ponovila kako Gruzija, jedan od ključnih saveznika SAD u regionu, u svojim željama ima punu podršku Washingtona.

"Rusija je članica Prijatelja i trebala bi se tako i ponašati. To znači da bi trebala biti dio rješenja, a ne podstrekivač problema."

U istom kontekstu Riceova je upozorila Iran da su Sjedinjene Američke Države pojačale svoju prisutnost radi pružanja sigurnosti u Zaljevu, te da neće oklijevati da brane Izrael i ostale svoje saveznike u regiji.

"Branit ćemo američke i interese naših saveznika. Vrlo ozbiljno shvatamo obaveze u odbrani naših saveznika i namjeravamo to i učiniti", kazala je Rice u Tbilisiju.

Na pitanje novinara o prijetnjama visokoga iranskog dužnosnika, ona je odgovorila:

"Mislim da vam je svima poznato da su u Zaljevu Sjedinjene Države pojačale kapacitete u domenu sigurnosti, svoje prisustvo radi pružanja sigurnosti i tijesno saradjuju sa svojim saveznicimam kako bi se mogli odbraniti. To su elementi koji pokazuju odlučnost Amerike u sprječavanju Irana da ugrozi naše ili interese naših prijatelja", naglasila je Rice.


U jeku prave krize između Teherana i zapadnih zemalja u vezi s iranskim nuklearnim dosjeom, Iran je u četvrtak pristupio novim testiranjima raketa u Zalivu, trećeg dana vojnih vježbi.

XS
SM
MD
LG