Dostupni linkovi

Različiti podaci o podršci ulasku u NATO


U samo nedjelju dana dva istraživanja dvije agencije za istraživanje javnog mnjenja CEMI i CEDEM pokazale su drastično drugačije rezultate o raspoloženju javnosti za ulazak Crne Gore u NATO. Dok je CEMI-jevo koje je obradovalo vlast, pokazalo većinsku podršku CEDEM-ovo pokazuje da građani i dalje ne daju podršku jednom od strateških ciljeva Crne Gore. Koje je istraživanje za vlast i opoziciju važnije?

Analitičar CEDEM-a Miloš Bešić je bio eksplicitan u predstavljanju nalaza podršci građana Crne Gore članstvu u NATO-u:

"Kada pitate da li ste za članstvo u NATO 27 posto građana Crne Gore bi u ovom trenutku glasalo za članstvo u NATO Paktu, 47,7 posto bi glasalo protiv članstva u NATO.Jesmo li se razumjeli , znači nije tačno da je većina građana za NATO Pakt, većina građana je još uvek protiv".

Ovaj nalaz u potpunosti se poklapa sa svim dosadašnjim istraživanjima te agencije na temu članstva u NATO-u koje se rade tromjesečno i u kojem je evidentna tendencija opadanja podrške. Sa druge strane, prošlonedjeljno istraživanje javnog mnjenja, takođe relevantne agencije za monitoring izbora i javnog mnjenja CEMI , pokazalo je da više od polovine građana vjeruje da bi članstvo u Sjevernoatlantsku vojnu alijansu koristilo Crnoj Gori, što je protumačeno kao podrška članstvu u NATO. Predsjednika Upravnog odbora CEMI-ja Zlatka Vujovića zamolili smo da prokomentariše činjenicu da ih je CEDEM-ovo istraživanje demantovalo:

"Prvo, jedna od razlika jeste svakako vrijeme kada je sprovedeno istraživanje, razlika od 40 dana, a onda imamo jedno pitanje koje je različito od CEDEM-a to je članstvo u NATO-u, a naše je bilo da li će Crna Gora imati koristi. To su dva potpuno različita pitanja. Neko ko kaže da Crna Gora može imati koristi od NATO-a ne znači da će apsolutno na eventualnom referendumskom pitanju da ili ne za NATO saopštiti da je za NATO".

RSE: Ipak u medijima je vaše istraživanje bilo interpretirano, a posebno od strane vlasti kojoj je to naravno išlo u korist, kao podrška građana Crne Gore članstvu u NATO. CEMI to nije demantovao.

Vujović: Iz prostog razloga što je to tačno.

CEMI-jevo istraživanje ujedno je bilo prvo i za sada jedino koje je pokazalo da crnogorski građani većinski podržavaju članstvo u NATO. Čak su se i interna istraživanja Ministarstva odbrane, rađena nešto ranije, podudarala sa rezultatima CEDEM-a da ispod 30 % građana podržava taj projekat. U tom ministarstvu su nas, kao na relevantniju adresu za komentarisanje ovih kontradiktornih podataka, uputili na Dragana Pejanovića, šefa Komunikacionog tijela Vlade za implementaciju strategije za NATO, koji nije odgovarao na naše telefonske pozive. A portparol vladajuće Demokratske partije socijalista Rajko Kovačević na naše pitanje čijem istraživanju više vjeruje kaže da su oba validna i relevantna i da su različiti rezultati metodološke prirode:

"I jedan i drugi rezultat, znajući da i CEDEM i CEMI ozbiljno rade svoj posao, je relevantan i, ako tako mogu reći, ukazuje na jedan širok dio javnog mnjenja sa kojim treba razgovarati i obezbijediti njihovo prihvatanje u eurointegracije, jer ima veliki procenat neopredjeljenih kao i veliki procenat onih koji smatraju članstvo u NATO korisnim za Crnu Goru, ali nijesu još uvijek u kategoriji onih koji to članstvo i eksplicitno podržavaju".

Za razliku od vlasti, opozicione stranke, posebno one koje se protive ulasku Crne Gore u NATO, eksplicitne su u tvrdnji da više vjeruju CEDEM-ovim nalazima. Dobrilo Dedeić, Srpska narodna stranka:

"Anketa CEDEM-a po meni, to je moj lični stav, realnija, ima elemente korektnosti, a CEMI je u svojim analizama zapao u kontradiktornosti. U svakom slučaju konstantno zadovoljava činjenica da imamo trend rasta protivnika broja protvnika ulaska Crne Gore u NATO i mislim da se objašnjenje može naći u odnosu ove političke i vojne Alijanse prema pitanju Kosova i Metohije sa jedne strane, ali i ugreškama aktuelne vlasti sa druge".

Miodrag Živković, predsjednik Liberalne partije:

"Očigledno je Vlada Crne Gore opredijelila ozbiljna sredstva za NATO kampanju kojom žele ubijediti građane Crne Gore da je to nešto sjajno i da je to nešto dobro. Prvo istraživanje CEMI-ja je to pokazalo i očigledno da su ta sredstva nekim dijelom uticala na to istraživanje. Međutim, umjesto toga, mi Liberali smatramo da je ovo pravi trenutak da Crna Gora sebi postavi pitanje, - ova vlast koja je vodi i svi građani - 'da li smo mi za demilitarizaciju Crne Gore'."

XS
SM
MD
LG