Dostupni linkovi

Poljska predlaže čvršće evropsko povezivanje sa SAD


Ruska ljutita reakcija na američke planove da izgradi proturaketni štit ističe potrebu da Evropa traži bliže sigurnosne veze sa Sjedinjenjim Državama, izjavio je danas vodeći savjetnik poljskog predsjednika Lecha Kaczynskog.
Ruski predsjednik Dmitri Medvedev izjavio je u srijedu u Japanu da je Moskva veoma uznemirena nakon što je Washington potpisao sporazum sa Češkom Republikom o smještaju radara za praćenje na češkoj teritoriji u okviru projekta proturaketnog štita i da će razmotriti kako da vojno odgovori na njega, prenosi Reuters.
Washington također želi da instalira deset presretača projektila u Poljskoj, ali Varšava je zauzvrat tražila milijarde dolara američkih ulaganja u poboljšanje njene zračne odbrane. Prošle je sedmice Poljska odbila američku ponudu kao nedovoljnu i razgovori se nastavljaju.
"Ruska reakcija dokazuje potrebu snaženja našeg savezništva sa Sjedinjenim Državama jer van naše istočne granice ima političara koji koriste rječnik za koji smo mislili da je iščezao prije mnogo godina, jezik moći i imperijalnih ambicija", izjavio je predsjednički savjetnik Michal Kaminski.
"Apsolutno je neprihvatljivo za bilo koju zemlju da prijeti drugoj zbog čina koji nije agresivan po svom karakteru. Eventualna izgradnja štita nije usmjerena protiv Rusije", izjavio je Kaminski na pre-konferenciji.
Saveznice u NATO-u, Poljska i Češka Republika, nekada su bile djelom Varšavskog pakta predvođenog Moskvom, i ostale su nepovjerljive prema svom bivšem gospodaru iz komunističkih vremena.
XS
SM
MD
LG