Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Ekonomski planovi Vlade


Premijer Srbije Mirko Cvetković

Investicije u infrastrukturu i privlačenje stranih direktnih investicija glavni su ekonomski prioriteti u radu nove srpske Vlade. Koliko su realne ovakve projekcije i da li se može očekivati promena kursa ekonomske politike nove Vlade Srbije?

Prioritet Vlade u narednom periodu biće jačanje ekonomije i brži privredni rast, što će se postići većim investicijama u infrastrukturu i privlačenjem stranih direktnih investicija, uveren je ministar ekonomije i potpredsednik Vlade Srbije Mlađan Dinkić, najavljujući novu ekonomsku politiku Vlade Srbije:


"Naš plan je, kao što ste čuli u ekspozeu premijera, da Srbija nastavi sa jačanjem ekonomije i obezbedi prosečnu stopu privrednog rasta od 7 odsto godišnje do kraja mandata ove vlade. Drugi, ne manje važan, cilj je rast zaposlenosti, plan je da u naredne četiri godine 200.000 nezaposlenih dobije posao, odnosno da se stopa nezaposlenosti sa sadašnjih 18.8 odsto spusti na oko 12 odsto u periodu od naredne četiri godine. Koje su to mere koje planiramo da preduzmemo da bismo ostvarili ova dva izuzetno važna cilja? Najpre, to su veće investicije u infrastrukturu, pre svega u oblastima saobraćaja, energetike i telekomunikacija."

Dinkić ističe da je Srbiji u narednim godinama potrebno pet do osam milijardi dolara stranih direktnih investicija godišnje, kao i da će Srbija sa uklanjanjem političkog rizika i dobijanjem kandidature za članstvo u Evropskoj uniji postati atraktivnija za ulaganje. Ekonomista Miroslav Prokopijević:


"Biće povećanja pretpristupnih fondova, ali to nije u moći srpske birokratije, da povećava ili smanjuje, nego briselske, a oni, koliko ja znam, uopšte ne nameravaju da povećavaju te fondove tako da za Srbiju na godišnjem nivou ostaje nekih 190 miliona evra. To nisu sredstva od kojih bi se mogli graditi autoputevi, a i besmisleno je da država gradi autoputeve."

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar ekonomije Mlađan Dinkić kaže da ostaje pri stavu da je gasni deo energetskog sporazuma sa Rusijom povoljan za Srbiju, a da je cena za Naftnu industriju Srbije (NIS) preniska. On je istakao da bi ugovor mogao biti izmenjen tako što bi bio prihvatljiv za obe strane, pa bi Srbija preuzela deo investicija u NIS-u, a Rusi povećali cenu za udeo koji kupuju:


"Postavlja se pitanje odnosa između Srbije i Rusije. Ono na čemu ću ja, kao ministar nadležan za privredni razvoj, insistirati jeste da se dobije adekvatna cena za 51 odsto NIS-a, očito u direktnim pregovorima nakon ratifikacije Sporazuma u skupštini."


Ranije je bilo najavljivano da bi Rusi za 51 odsto NIS-a trebalo da daju 400 miliona evra i još 500 miliona evra u investicije za modernizaciju NIS-a. Govoreći o planovima nove Vlade za budžet, ministar Dinkić najavljuje da do kraja godine deficit ne bi trebalo da pređe 0.5 odsto bruto društvenog proizvoda. Ekonomista Miroslav Prokopijević:


"Trenutni privredni rast u Srbiji, od početka ove godine, je oko 8 odsto. To je neverovatno mnogo i spadamo u nekoliko zemalja sa najvišim privrednim rastom u Evropi. Generalno, u Evropi, u prvom kvartalu, privredni rast se kreće oko 0.8 odsto, a u Americi je samo 0.1 odsto, što znači da je na pragu stagnacije, odnosno recesije. Ne verujem da je moguć mnogo veći ekonomski rast i pitanje je šta će od toga biti ostvareno – navikli smo da slušamo mnoga obećanja."


Ipak, ekonomista Miroslav Prokopijević ukazuje kako tržište i privrednici reaguju na činjenicu nove ekonomske politike srpske vlade :


"Kada se pogledaju činjenice vidi se da berza u Beogradu pada svih ovih dana. Dakle, u danu kada je birana Vlada, sutradan i danas je pala preko 5 odsto, skoro 6 odsto. To je najbolji pokazatelj šta poslovni svet misli o ovoj Vladi, ma šta ministri obećavali."

Inače, iduće nedelje bi trebali da počnu pregovori Vlade Srbije sa italijanskim Fijatom o strateškom partnerstvu u kragujevačkoj Zastavi. Dinkić je najavio i smanjenje carine na uvoz automobila, koja će od početka naredne godine biti prepolovljena, a u 2010. godini i ukinuta.

XS
SM
MD
LG