Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Veliko priznanje, ali i obaveza


Hrvatska je pred ispunjenjem jednog od dva najvažnija vanjskopolitička cilja, prvi je komentar današnjeg potpisivanja Protokola o pristupanju NATO-u u Bruxellesu. Punopravno članstvo Hrvatske u NATO-u očekuje se najkasnije u proljeće sljedeće godine.

Današnje potpisivanje Protokola o pristupanju NATO-u je veliko priznanje Hrvatskoj, procjenjuje u izjavi za Radio slobodna Europa najuvaženiji hrvatski stručnjak za globalnu sigurnost, predsjednik Atlantskog vijeća Hrvatska Radovan Vukadinović.


“To zapravo znači da je Hrvatska već sada ispunila jedan dio svih onih preduvjeta koji se postavljaju svim novim članicama, dakle to je apsolutno “plus” hrvatskoj vlasti koja je riješila čitav niz problema koji su bili pred nju postavljeni. Naravno, drugo je pitanje što će se dalje događati. Ulaskom u NATO Hrvatska ulazi u političko-vojni savez koji je najveći u povijesti, koji okuplja najrazvijeniji, moderni i bogati dio svijeta I koji je zapravo, kako Vaclav Havel obično ističe, jedan instrument djelovanja zapadne civilizacije.”


Naravo, to nije samo priznanje Hrvatskoj, već i obaveza da se ponaša kao i druge članice ove političko- sigurnosne alijanse i riješi sve poznate boljke svog sustava, zaključuje profesor Vukadinović. NATO znači manje novca za obranu, dakle više novca za sve ostale potrebe hrvatskih građana, kaže sigurnosni analitičar, umirovljeni general Mate Laušić:


"Mislim da će svaka cost-benefit analiza pokazati ekonomsku opravdanost ulaska u NATO. Hrvatska vojska bi ovog trenutka po Planu dugoročnog razvoja trebala imati negdje oko 17.000 ljudi. U slučaju da ne uđemo pod kišobran NATO-a, sigurno bi ta brojka trebala biti triput veća.”


Promjene nabolje koje donosi članstvo u NATO-u pojavit će se i u – na prvi pogled - neočekivanim područjima. Vojni analitičar i novoizabrani neovisni član parlamentarnog Odbora za obranu Igor Tabak kaže kako sigurnosne provjere neće više “propuštati” osobe sa kriminalnom prošlošću ili sa neprihvatljivim navikama, što se u dosadašnjoj rođačko-zemljačkoj praksi znalo dogoditi:

“NATO pazi da toga ne bude, jer takva osoba je rizik, i to jedna stvar koja će nama biti jako dobra. Činjenica da je netko prošao NATO-vu sigurnosnu provjeru će sigurno značiti više nego što je zadnjih godina kod nas značila naša sigurnosna provjera.”


Također, članstvo u NATO-u značit će oproštaj od visoko cijenjene i često primijenjivane doktrine “snalaženja”, kaže Tabak:


“Da, toga uvijek mora biti, ali to ne može biti osnova postupanja. Osnova postupanja su čvrsti standardi i njhovo zadovoljavanje. E onda, kada je čovjek u siuaciji na terenu, tu se onda očekuje snalaženje, ali to ne može biti osnova sustava! To je još jedna stvar koju je nama NATO donio.”

Kratka anketa među Zagrepčanima mlađe i srednje dobi pokazuje da većina građana još uvijek o NATO-u ne zna dovoljno, i da javne kampanje ne treba voditi samo pred donošenje političkih odluka, nego sve dok većini građana ne bude jasno o čemu se u stvari radi.


“Pa ja mislim da članstvo u NATO-u Hrvatskoj donosi više koristi i prednosti nego štete, sigurno i zbog same sigurnosti.”

“Nisam za hrvatsko članstvo u NATO-u, zato što općenito Ameriku smatram kao silu, a kako mislim da smo u položaju u kojem nećemo moći ni o čemu odlučivati, samim time – ne vidim korist od toga.”

“Ja podržavam hrvatsko članstvo u NATO-u, zato što mislim da je to hrvatski interes.”

“Ne znam o tome mnogo, ali prema onome što znam – svakako sam protiv toga da Hrvatska bude u NATO-u.”

“Zapravo, javnosti nisu predstavljeni konkretni podaci na način koji bi bio razumljiv narodu, prema tome, ja mislim da bi o tome trebalo još dobro razmisliti.”
  • 16x9 Image

    Enis Zebić

    U novinarstvu od osnovne škole, profesionalno od uspostave političkog pluralizma. Nakon suradnje u nekoliko hrvatskih dnevnih novina, od veljače 1994. je na RSE u Zagrebu.

XS
SM
MD
LG