Dostupni linkovi

Završen Samit Grupe osam u Japanu


Čelnici osam najrazvijenijih zemalja na svijetu (G-8) okončali su samit u Japanu saopštenjem u kojem navode da imaju zajedničku viziju o mjerama koje je potrebno poduzeti u borbi protiv klimatskih promjena.
Zemlje u razvoju, uključujući Kinu, odbile su, medjutim, podržati apel čelnika Grupe osam (G-8) da se ispuštanje štetnih plinova u atmosferu do 2050. godine smanji za najmanje 50 posto, zamjerajući velikim industrijskim silama da nisu obrazložile na koji način će biti podijeljen teret smanjenja emisije štetnih plinova.
Predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso ranije je ocijenio je da se na sporazumu o klimatskim promjenama "može dalje graditi": "To je napredak, mada ne i stoprocentni uspjeh. Nismo se u potpunosti dogovorili o usaglašavanju ciljeva. Ako SAD ne napravi veliki korak naprijed, nećemo moći postići sporazum, jer je to najveća ekonomija na svijetu", rekao je on.
Pet zemalja s najbrže rastućom privredom na svijetu takodjer je ranije saopštilo da vodeće industrijske sile na planeti moraju uraditi više na planu borbe protiv klimatskih promjena.Meksiko, Brazil, Kina, Indija i Južna Afrika u saopštenju objavljenom neposredno prije nego što se priključili samitu G-8 u Japanu pozvali su danas najrazvijenije zemlje da do 2050. godine emisiju štetnih plinova smanje za više od 80 posto.
Britanski premijer Gordon Brown je ocijenio nakon samita da je usprkos tome postignut značajan napredak.
"Britanija je inicirala formiranje fonda, u okviru Svjetske banke, koji će zemljama u razvoju pomoći da se bore protiv klimatskih promjena. U tom fondu bit će više od 120 milijardi dolara. Velike rastuće ekonomije - Meksiko, Indija, Kina, Južna Afrika, Brazil, Australija, Indonezija i Južna Koreja dogovorile su se da saradjuju kako bismo mogli postići to što nam u prošlosti nije polazilo za rukom - medjunarodni sporazum o klimatskim promjenama koji bi mogle prihvatiti sve, uključujući i najveće zemlje", kazao je Brown.
Svjetski čelnici na samitu G-8 pozvali su da se poduzme hitna akcija kao odgovor na globalni rast cijena hrane.
Oni su izrazili zabirnutost da bi visoke cijene hrane mogle milione ljudi širom svijeta gurnuti u siromaštvo i uputili poziv da se odmah osigura pomoæ najugroženijima, navodeæi da bi zemlje s viškom hrane trebalo pružiti tu pomoć.
Čelnici najvećih zemalja svijeta s većinskim muslimanskim stanovništvom, koji u Maleziji održavaju samit uporedo sa samitom G-8, upozorili su da je neophodna hitna akcija kako bi se odgovorilo na globalni rast cijena hrane i goriva.

XS
SM
MD
LG