Dostupni linkovi

Iran ispalio rakete upozorenja


Lansiranje rakete Shahab-3
Lansiranje rakete Shahab-3

Iran je objavio da je ispalio devet raketa dugog i srednjeg dometa kao odgovor na prijetnje koje stižu od SAD i Izraela. Međunarodna zajednica je već više puta upozorila Teheran da prekine obogaćivanje urana ili će se suočiti sa potpunom izolacijom i sankcijama. Iran ponavlja da je njegov nuklearni program mirnodopski i da od njega neće odustati.

Prema državnim medijima u Iranu, rakete koje mogu imati domet i preko 2.000 kilometara ispalila je elitna Revolucionarna garda sa nepoznate lokacije u jednoj pustinji. Rakete imaju konvencionalno punjenje, a cilj je bio uvježbavanje borbene spremnosti u slučaju rata. Službeni Teheran i dalje odbija pozive Washingtona i Bruxellesa da prekine s programom obogaćivanja urana. U utorak je iranski vrhovni vođa Ajatolah Ali Khamnei izjavio da će u slučaju napada Iran odgovoriti kontraudarima po Tel Avivu i američkoj floti u Perzijskom zaljevu.

Istoga dana u exlusivnom intrviewu za RSE, američka državna tajnica Condoleezza Rice, tijekom boravka u sjedištu našeg radija u Pragu, je kazala kako Washington problem spornog nuklearnog programa želi riješiti diplomatskim sredstvima i da na tome radi administracija Georga Busha.

Doug Richardson, stručnjak za oružje, ističe da ipak treba imati na umu da je iranski raketni sistem u odnosu na onaj koji ima Zapad zastario, ali ga ne treba potcjenjivati, jer te rakete imaju performanse njemačkih raketa V-2 koje su tokom II svjetskog rata ispaljivane na London. Po mišljenju Richardsona, Iran ima između 30 i 50 ovakvih raketa.

Sjedinjene Američke Države odmah su osudile iransko testiranje raketa Shahab 3, ističući da se radi o kršenju rezolucija Vijeća sigurnosti UN.

XS
SM
MD
LG