Dostupni linkovi

Posmrtni ostaci 307 žrtava iz Srebrenice otpremljeni u Potočare


Posmrtni ostaci 307 žrtava genocida u Srebrenici, počinjenog u srpnju 1995. godine nad Bošnjacima istočne Bosne, otpremljeni su u srijedu iz mrtvačnice u Visokom ka memorijalnom centru u Potočarima, gdje će biti pokopani 11. srpnja kada će biti obilježena 13. obljetnica ovog tragičnog događaja.

Kolona kamiona s ostacima srebreničkih Bošnjaka na putu za Potočare prošla je kroz Sarajevo te se nakratko zaustavila pred zgradom Predsjedništva Bosne i Hercegovine, gdje je počast žrtavama odalo nekoliko stotina građana među kojima su bili i predsjedatelj Predsjedništva BiH Haris Silajdžić i član Predsjedništva Željko Komšić.

Silajdžić je ovom prigodom istaknuo kako najodgovorniji za zločin u Srebrenici, kada su pobijeni mahom civili, za to još nisu odgovarali te da se skrivaju u Srbiji. "Nadam se da će oni za to kad-tad odgovarati", kazao je Silajdžić.

Među posmrtnim ostacima koji će biti pokopani u Potočarima 11. srpnja su i oni Behrudina Derviševića, koji je imao tek 15 godina kada je ubijen. Najstarija žrtva bio je Nazif Suljić, rođen 1911. godine.

Nakon pada Srebrenice u ruke bosanskih Srba, kojima je zapovijedao Ratko Mladić, u srpnju 1995. godine ubijeno je više od osam tisuća bošnjačkih muškaraca i dječaka.

Do sada su pronađena, identificirana i u Potočarima pokopana tijela njih nešto manje od tri tisuće.

Kako je najavljeno, središnjoj komemoraciji u Srebrenici 11. srpnja nazočit će najviši bosanskohercegovački dužnosnici te Visoki predstavnik za BiH Miroslav Lajčak.

Iako je najavljivao kako će i on biti tamo u petak, ratni zapovjednik Armije BiH u Srebrenici Naser Orić kojega je Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) pravomoćno oslobodio svih optužbi za ratne zločine, odustao je od te nakane.

Orićeva odvjetnica Vasvija Vidović izjavila je kako on ne želi da netko njegovu nazočnost u Srebrenici iskoristi kako bi skrenuo pozornost s teškog zločina i masakra koji je tamo počinjen 1995. godine.

XS
SM
MD
LG